Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шпигунка, що прийшла на холод

30 грудня, 15:03

Мосміськсуд засудив колишнього топ-менеджера компанії «Інтер РАО» Карину Цуркан до 15 років позбавлення волі в колонії загального режиму, визнавши її винною в шпигунстві на користь Молдови. Зараз Цуркан має тільки російське та румунське громадянство, оскільки приїхала в Росію ще в 2007 році і відмовилася від молдавського громадянства, але на момент, коли вона нібито скоїла злочин, в 2015 році, вона була громадянкою Молдови. Карина і її захист наполягали на її невинності. Прокуратура ж вимагала для неї аж 18 років в'язниці, щоб навіть драконівський вирок у 15 років виглядав дещо ліберальним. Крім того, суд постановив повернути в дохід держави вилучені у Цуркан 656 млн рублів (8,9 млн доларів).

Адвокат Цуркан Іван Павлов заявив, що вирок буде оскаржений: «Цей день, безумовно, увійде в історію як чорна сторінка російського правосуддя. Невинній людині - а за свої слова я відповідаю - дали 15 років колонії. Справа Цуркан теж, впевнений, увійде в історію як прецедент, яким не повинно бути правосуддя. Справедливості ми поки не добилися, але нам залишається одне - йти далі, оскаржити й домагатися скасування цього неправосудного вироку і якнайшвидшого звільнення нашої підзахисної... Карина сильна, вона тримається. Звичайно, їй дуже важко, як і повинно бути важко невинній людині, яка вже більше двох із половиною років перебуває під вартою». За словами адвоката, «Карина Цуркан забезпечена людина, працювала в бізнесі, керувала одним з найпотужніших напрямів «РАО». У неї були доходи, порівнянні з вилученими. Але наші процесуальні опоненти ніяк не мотивували основу рішення про вилучення цих грошей». Своє переслідування Цуркан пов'язує зі спробою змістити її з посади.

Адвокат Іван Павлов офіційно заявив: «Ми не згодні з обвинувальним вироком і оскаржимо його в апеляційній і, якщо буде потрібно, касаційній інстанції».

Цікаво, що Борис Ковальчук - син Юрія Ковальчука, друга президента Росії Володимира Путіна, і голова правління «Інтер РАО» - дав у суді свідчення на користь колишнього топ-менеджера компанії Карини Цуркан. Не виключено, що вся ця справа виникла через якісь інтриги в керівництві «Інтер РАО», спрямовані проти самого Ковальчука. Крім того, у Цуркан був конфлікт із колишнім президентом невизнаної Придністровської Молдавської Республіки (ПМР) Євгеном Шевчуком, тісно пов'язаним з ФСБ.

Хоча справа Цуркан засекречена і суд носив закритий характер, те, що сьогодні відомо про цю справу, дозволяє припустити, що обвинувачена дійсно невинна, а справу проти неї багато в чому сфальсифіковано. За версією слідства, в 2004 році Карина Цуркан була завербована співробітником молдовських спецслужб полковником Олександром Попеску (це - відставний співробітник молдовської розвідки, часто виступає експертом в місцевих ЗМІ). У квітні 2015 року його отримала електронну версію «проєкту документа Міненерго про окремі аспекти дій російських енергетичних компаній на каналі міжнародного співробітництва» і згодом передала цей документ Службі інформації і безпеки Молдови. Російські експерти в грудні 2016 року дійшли висновку, що інформація в цьому документі становила державну таємницю. Цуркан в інтерв'ю РБК заявляла, що «такого документа не існує в природі» і вона ніколи не була знайома з людиною на ім'я Олександр Попеску.

Карина Цуркан, яка очолювала в корпорації блок трейдингу і займалася питаннями експорту та імпорту електроенергії, а також курируванням частини зарубіжних активів, була затримана 14 червня 2018 року. Однак 16 січня 2020 року рішенням Першого апеляційного суду Цуркан був змінений запобіжний захід на заборону певних дій у зв'язку із закінченням граничного строку тримання під вартою. У справах про шпигунство подібне рішення взагалі безпрецедентно. Однак довго гуляти на волі Карині не довелося. Уже 7 лютого 2020 року Другий касаційний суд скасував рішення про звільнення Цуркан і знову взяв її під варту.

За версією слідства, спецслужба Молдови нібито отримала від Цуркан відомості про постачання електрики на територію «ДНР» і «ЛНР», а потім ця інформація була передана представникам НАТО. Як вважають у ФСБ, завдяки цій інформації, іноземні держави могли звинуватити Росію в підтримці сепаратистів Донбасу. Можна подумати, що в країнах НАТО хтось сумнівався в тому, що Росія таку підтримку надає і що не було якихось ще більш вагомих доказів подібної підтримки, крім поставок електроенергії, які полягають, зокрема, в присутності російських військ і озброєнь на території «ДНР» і «ЛНР»!

Головне ж полягає в тому, що всі обвинувачення ґрунтуються на ксерокопіях, що погано читаються, анкети агента, складеної щодо Цуркан молдовської розвідкою, і трьох донесеннях молдавської спецслужби в інтеграційний центр НАТО, а також на свідченнях єдиного засекреченого свідка, пов'язаного з російськими спецслужбами. А ось до згаданої анкеті якраз і виникає найбільше запитань. Інформація в анкеті, датованій 2004 роком, не відповідає дійсності. Фотографія скопійована з біометричного паспорта, виданого в 2008 році, місце проживання актуально на 2011 рік, а інформація про освіту відповідає 2015 року. За твердженням Цуркан, анкета містить множинні орфографічні і граматичні помилки, очевидні для носія молдовської (румунської) мови, і містить явні сліди виправлень; зразок цієї анкети можна знайти в інтернеті. Захист вказує й на те, що почерк особи, що заповнює цю анкету, не відповідає почерку полковника Попеску, чиїм ім'ям він підписаний. Слідчий ФСБ при цьому відмовився викликати Попеску на допит, так само як і проводити почеркознавчу експертизу.

«На мої спроби в розмові зі слідством попросити експертизу цієї анкети мені говорили: "Ми не можемо робити експертизу за ксерокопією", - розповіла Карина Цуркан в інтерв'ю РБК. - Висувати звинувачення в особливо тяжкому злочині за очевидно сфабрикованим документом ми можемо, а зробити експертизу ми не можемо. Все, про що я говорю, - про свою адресу, місце роботи, ми підтверджуємо виписками з реєстрів. Як тільки ми їх отримали, я була впевнена, що зараз слідство переді мною вибачиться і скаже: "Буває, вибачте. Це дійсно черговий фейк"».

Також виникає запитання, невже інформація про постачання російської електроенергії в маріонеткові республіки Донбасу може коштувати кілька мільйонів доларів (якщо припустити, що вилучені у Цуркан кошти - це гонорар від молдовських спецслужб)? Таку суму могли б заплатити хіба що за інформацію, яку можна порівняти з секретами створення атомної бомби в перші роки після Другої світової війни. А якщо у Цуркан дійсно були статки під 10 млн доларів (а вони у неї були), то вона навряд чи могла бути зацікавлена в гонорарах від молдовської розвідки.

Не виключено, що Карину вирішили покарати за наявність подвійного громадянства і на її прикладі показати іншим топ-менеджерам держкорпорацій, що подібне неприпустимо. Але в будь-якому випадку Цуркан не позаздриш. Оскільки ніяким шпигуном вона, судячи з наявної інформації, не була, то іноземні спецслужби в її обміні не зацікавлені. Хіба що Румунія все ж намагатиметься подбати про свою громадянку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати