Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Захистив країну і зберіг демократію»

02 квітня, 11:28

Перемога Зеленського в першому турі відбулася напередодні дня народження Гоголя - і в цьому точно є щось гоголівське (Хлестаков? Чорт, що вилітає з труби? Ніс, що розгулює в генеральському мундирі?). Загалом, весело. Мені, проте, не дуже весело, скоріше - тривожно, втім із величезним задоволенням констатую: демократія в Україні, на відміну від її «великого» східного сусіда, живе і процвітає. Справжня - непередбачувана, зі здоровим драматизмом боротьби і вибору. Можна лише позаздрити. І я по-білому заздрю.

Однак є одне зауваження. Вона, демократія, все ж не з неба впала. Вона була завойована на Майдані, а потім дбайливо збережена. Ким же була збережена українська демократія в її настільки чудовій якості? Президентом, тим самим Петром Порошенком, якого його опоненти таврують мало не як «диктатора», який прагне стати київським Путіним. Ні, Порошенко зовсім не схожий на Путіна. Путін заради збереження своєї влади згорнув демократію, звів до нуля, а Порошенко, навпаки, її зберіг і розвинув, політично ризикуючи своєю владою. Ви радієте появі «нового обличчя» в політиці - Зеленського - але хіба в цьому немає заслуги Порошенка як президента? Хіба не при ньому українська демократія досягла такої блискучої якості?

Значить, одне зі своїх головних внутрішніх призначень - бути гарантом демократії - Петро Порошенко виконав. Але у президента є й інше, дуже важливе, зовнішнє призначення: захищати свою країну від ворога. І з цим завданням Порошенко впорався. Згадайте, чим була українська армія навесні 2014-го, згадайте, на якому волоску висіла тоді країна. Саме під керівництвом Порошенка Україна змогла відбити агресію Росії, створити боєздатну армію і зберегтися як незалежна держава. Саме Порошенко не здав Україну Путіну. Забули?

Отже, два головних президентських завдання - збереження і розвиток демократії в країні, а також захист країни від зовнішнього ворога - Порошенко виконав. Так чи можна говорити, що він, мовляв, «нічого не виконав» і «обманув сподівання»? Він зберіг Україну Майдану. Це немало. І чи треба перекреслювати п'ятиріччя Порошенка як втрачені роки? В жодному разі.

Порошенко обіцяв іти шляхом антирадянщини, звільнення від колоніального минулого, шляхом євроінтеграції і євроатлантизму. І він послідовно, наполегливо йшов цією дорогою. Порошенко активно проводив десовєтизацію та деколонізацію, курс на вступ у ЄС і НАТО зараз вписаний у конституцію України (тим безглуздіше заклики Зеленського до референдуму щодо НАТО). Саме Порошенко позбавив Україну останньої московсько-імперської структури - павутини РПЦ МП, чимало посприявши появі незалежної від Москви автокефальної української церкви. При Порошенку Україна стала набагато далі від Кремля і ближче до Заходу. Хіба не в цьому був головний наказ Майдану? Так чи можна стверджувати, що нинішній президент нічого не зробив і нічого не виконав?

Він виконав головне: захистив країну і зберіг демократію. Тепер, схоже, демократія може скасувати його самого як президента. Що ж, це нормально. Головне, щоб демократія не скасувала заодно і Україну.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати