Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зовнішньополітичні граблі

21 квітня, 13:51

Радянська історіографія мала власний погляд на те, якою має бути зовнішня політика. Гібридність цього погляду полягала в прагненні об'єднати високі ідеали комунізму і прагматичне розуміння політики в стилі Отто Бісмарка як мистецтва можливого. Результатом стало, як і багато іншого у світлому комуністичному минулому, роздвоєння риторики і дійсності, і певна шизофренічності зовнішньополітичного курсу. Під розмови про торжество комунізму і мир у всьому світі розв'язувалися війни і укладалися угоди з ідеологічними ворогами, а товариш Сталін - автор полум'яних робіт про неминучість торжества ідеалів і цінностей комунізму - тим не менш іронічно цікавився кількістю дивізій у Папського престолу.

Така гібридність не минула безслідно. Виховані на класичних працях радянських істориків 1950 років, з їхнім дуже своєрідним уявленням про добро і зло в світовій політиці, піонери української дипломатії, відкинувши, з цілком зрозумілих причин, ідеологічний непотріб, залишилися один на один зі все тим же бісмарківським мистецтвом можливого. Авторитет німецького канцлера був непохитний - і принцип прагматизму став основоположним для нашої новознайденої зовнішньої політики. У певному сенсі своє зайве повне втілення він отримав три роки тому, коли європейський вибір України був виставлений на аукціон ще одним невдалим послідовником Бісмарка - Віктором Януковичем.

Чверть століття незалежності не зробили нас скільки-небудь ефективною або конкурентною економікою. Сьогодні, коли доводиться платити справжню ціну за незалежність, ми втрачаємо можливості торгувати чим завгодно і з ким би то не було. За винятком зовнішньої політики.

Цей актив у нас як і раніше є. Раніше ми злегка соромилися і виправдовували торгівлю багатовекторністю, євроатлантичним вибором, зоною вільної торгівлі в СНД або євроінтеграцією своїм унікальним геополітичним становищем, складною історією, важким минулим, туманним справжнім і багатообіцяючим майбутнім. Але тепер, після розпродажу століття у виконанні Віктора Януковича, це можна робити цілком відкрито, під тими ж прапорами прагматизму і - якщо кому потрібні слова складніші - національних інтересів.

Для цього вже все готово. Центр прийняття зовнішньополітичних рішень один, рішення ці кулуарні, серйозна дискусія з питань зовнішньої політики відсутня. Напевно, сьогодні торгувати зовнішньополітичним курсом ще простіше, ніж це було на зорі української незалежності.

У політичній науці є поняття «стратегічна культура». Ним охоплюються певні повторювані риси в стратегіях тих чи інших країн, що роблять ці стратегії впізнаваними і забезпечують їхню спадкоємність. Є країни імперські, тобто нейтральні, а є ті, які сіють демократію або ліберальні цінності. Двадцять п'ять років - достатній термін для зародження і закріплення таких рис. Головна небезпека для нас сьогодні - назавжди стати в очах наших партнерів країною-спекулянтом. У міжнародній політиці діє принцип tit-for-tat - що в приблизному перекладі означає «подібне-подібним». Спекулюючи зовнішньою політикою, не варто дивуватися тому, що рано чи пізно торгувати почнуть і тобою.

Микола Капітоненко, виконавчий директор Центру дослідження міжнародних відносин

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати