Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про ескалацію іранського повстання

Спостереження...
31 грудня, 13:50

Ненасильницький громадянський спротив під переважно економічними гаслами розгортався країною 27-28 грудня. Приєднання студентів та дрібних підприємців на тлі брутальних дій поліції та сил Баседжі надали протесту політичної забарвленості вже 29 грудня. Цікавий факт: жорсткі але точкові дії сил безпеки, спрямовані на придушення протестів, було частково нейтралізовано за допомогою акцій з "усунення" секретних агентів, які було проведено невідомими активістами в ніч на 30 грудня в кількох містах.

Наступного дня, 30 грудня разом зі студентами на вулицях різних міст під час демонстрацій з'явилися нечисленні загони молодих активістів в медичних масках під анархічними гаслами. Вони швидко і рішуче застосували насильницькі методи спротиву у відповідь на репресії поліції. Тут протест перетворився на повстання з вимогами зміни режиму. Технічно, саме тут почалися системні бійки з силами безпеки, знищення державних символів, а згодом, увечері - підпали поліцейських дільниць і машин, погроми та захоплення урядових будинків. Сили безпеки при цьому доволі безрезультатно ганяються за студентами і блокують цивільні демонстрації в великих містах, в той час, коли «хлопи в масках» та їхні прибічники з числа найбільш активних протестувальників роблять свою справу як в столиці, так і в провінції.

В результаті таких дій, станом на зараз ситуація складається дуже небезпечною для центральної влади. Зокрема, сповіщають про те, що міста Хорремабад, Кашан та Ерак повністю контролюються повстанцями, там захоплено адміністрації, спалено офіси поліції та служби безпеки; в містах Хамадан і Доруда захоплено місцеві адміністрації, в містах Керманшах і Машхад повстанці трощать поліцейські дільниці і палять авто, в Тегерані палають кілька урядових будинків (в тому числі база Басідж і мерія), а поліція втекла з кількох районів міста. Мулли клерикальної столиці Куму, де останню добу відбуваються потужні демонстрації та спостерігаються знищення портретів Хаменеї, раптом підтримали вимоги демонстрантів. Спостерігачі сповіщають вже як мінімум про 8 загиблих (непідтверджених повідомлень про 11 загиблих осіб). Схоже, у влади залишається не так багато часу і способів повернути ситуацію під контроль (хоча, очевидно, що і про катастрофу влади говорити ще занадто зарано)...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати