Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Отрута для щурів

Бандити вдаються до найогидніших провокацій, і луганчан вкрай тривожить — що буде далі?
09 липня, 12:36
ЛУГАНСЬК / ФОТО РЕЙТЕР

Ранок 8 липня в Луганську не особливо поступався по насиченості понеділку. Нагадаю, факт поступового оточення міста оголив до того хоч якось приховану за деклараціями суть терористів. Якщо про наміри бандитів не зважати на життя мирного населення ми здогадувалися в момент штурмів військових частин у дворах мешканців і при їхніх розборках на вулицях між собою, то зараз тільки сліпий не помічає «гради» у дворах шкіл та серед населених кварталів. Мушу сказати, що серед луганчан вистачає і сліпих. Саме для них хтось пустив чутку про те, що в Луганську начебто діють диверсійні групи нацгвардії. Про те, яким чином нацгвардія пройшла непоміченою серед десятків блокпостів та укріплених об’єктів в самому місті, ці «джерела» чомусь не повідомляють. Дійсно, поки що Луганськ належить терористам. І терористи помітно нервують.

Подейкують, що Валерій Болотов, який сам себе призначив «народним губернатором», забувся у безпробудному запої. Не витримала російська душа колишнього ВДВшника напруги. Кільце АТО над містом — це, ясна річ, зашморг на його шиї.

Отже, зранку з’явилась інформація про те, що в маршрутку влучила ракета, від якої загинуло двоє людей. Це той шок, якого чекали російські ЗМІ, й можна передбачити яскраві сюжети про криваву розправу бандерівців над непокірними луганчанами. Але вся проблема в тому, що українські військові взагалі не працюють зараз по місту. Більше того, тактика їхня відверто озвучена — великі міста не бомбити, а оточувати. Михайло Коваль навіть не зовсім обачно використав слово «блокувати», яке, знову ж таки, миттєво розкрутили місцеві проросійські журналісти, пов’язав його з «блокадою Ленінграда». Речник РНБО Андрій Лисенко підтвердив: армія не обстрілює місто. Дійсно, у сил АТО зараз безліч завдань по всій території проведення антитерористичної операції. Зокрема забезпечувати задеклароване закриття кордону. Українська авіація також непогано працює в районі аеропорту, де вже котрий місяць поспіль бандити не заспокоюються, обстрілюючи його зі всіх можливих видів зброї — від мінометів до танків. Останні, до речі, бандити підігнали зі встановленнями на них українськими прапорами. Треба зазначити, що з них чотири танки гарантовано було знищено, а разом із ними — один «град» і близько сотні бойовиків.

Окрім маршрутки ракета влучила в дев’ятиповерхівку в кварталі Пролетаріату Донбасу та в автовокзал. Робота останнього припинена. Щодо багатоповерхівки зі зруйнованим дахом, то варто зазначити, що свідки помітили вистріли мінометів із центру міста, а саме — з району кварталу Дімітрова. Більше того, території масового скупчення терористів так ніхто і не зачепив. 7 липня луганчани стали свідками того, як міна потрапила в офіс хронічно невдалого піарщика самого себе регіонала Гончарова, зруйнувавши частину будівлі; також Інтернет облетіло відео з палаючою вантажівкою, що розвозила газовану воду. Водій живий, у лікарні. Крім того, пошкоджено п’ять тролейбусів із тролейбусного ДЕПО, що неподалік від автовокзалу.

По всьому видно — війна вже у Луганську. Вона завітала не лише луною вибухів, що долітають здалека, а й конкретними вибухами, від яких перш за все страждають промислові та житлові будівлі. Звичайно, людей цікавить: хто це коїть? І, звичайно, дехто поспішає звинувачувати в цьому українських військових. Так би і вкоренилася така думка, якби не багато відео очевидців, на яких системи «град» і міномети луплять в різні боки з різних частин міста. Бандити вдаються до найогидніших провокацій, і луганчан вкрай тривожить — що буде далі? Які ще криваві постановки вигадають режисери війни?

Людям у Луганську вже не солодко, а далі ситуація явно буде розвиватися по ще більш жахливим сценаріям. Після залпів «градів» із територій шкіл стало зрозуміло, що про простого мешканця терорист, який себе гордо називає «ополченцем», не потурбується. Так само як самопроголошена влада не потурбується і про нагальні потреби луганчанина. Навпаки, в понеділок бандитами був захоплений центральний офіс Приватбанку, який обслуговував величезний сегмент державних виплат по пенсіям.

У місті не працює пошта, банки, внаслідок загрози проникнення до системи виплат на добу припинило роботу Держказначейство з перспективою продовження терміну цієї перерви.

Окрема деталь, яка передає настрій бандитів, полягає в тому, що вони масово почали видаляти власні фотографії з акаунтів соціальних мереж. Про це заявив радник міністра оборони Олександр Данилюк. Розуміють, відчувають, доходе. Але, на жаль, і «укуси» їхні саме в цей час найболючіші й найотрутніші.

Натомість Президент Петро Порошенко ухвалив таємний план, в якому, за словами речника РНБО Андрія Лисенко, є неприємні «сюрпризи» для терористів. Отже, отрута для щурів готова. Залишилося самим мешканцям Луганська нарешті остаточно припинити перебування в хмарах проросійських міфів. У Луганську останніми днями дійсно дуже хмариться. Дощ поливає місто, майже не даючи сонцю визирнути хоч на мить. Лише замість гуркоту грому ми чуємо канонади «градів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати