Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ТРЦ – як бізнес або центри для провокацій

Кейс для українських засобів масової комунікації
28 березня, 14:49

Страшна трагедія в Кемерово. Вічна пам'ять загиблим…

Трагедія в Кемерово стає кейсом для розвитку громадянського суспільства і ролі засобів масової комунікації. Важливо усвідомлювати, що цей ТРЦ є типовим для пострадянського простору і всі вони знаходяться у привілейованому становищі – без дотримання норм, без перевірок, без погодження з місцевою владою. Частіше за все на базі колишніх радянських фабрик та заводів. Хто ж автор цих таємничих однакових ТРЦ?

7 годин тривав мітинг у Кемерові, на якому жителі просили міську, обласну та федеральну владу підрахувати правильну кількість жертв. За ці 7 годин уже можна було взяти і порахувати за кількістю присутніх безвісти зниклих. З часів СРСР у наших чиновників у крові применшувати проблему. Істинна цифра або ситуація все одно буде визначена, але дуже хочеться відтягнути зустріч з правдою. В даному випадку можна було зробити дуже просто: люди на площі з жертвами в одну сторону, а без жертв в іншу. Тоді стане зрозуміло, чи офіційна статистика неправильна, чи об'єктивна. На всьому пострадянському просторі проблема в такому підході чиновників. Іноді складається враження, що їм премію дають за "викривлення дійсності". Але ж не дають. Вони просто її викривляють іноді настільки, що потім правди і зовсім не знайти. А ви говорите "фейкові новини". Фейковими можуть бути навіть цифри жертв. При цьому страшне те, що за цей час вже в Кемерові вже побував Путін і визнав цифру жертв - "правильною". Тому тепер в РФ точно цифра не змінюватиметься. У всьому світі "офіційна точка зору" найбільш фактична. А на пострадянському просторі немає нічого більш приблизного, ніж офіційна статистика. Чому? Навіщо? Адже трагедія меншою вже не стане. І тільки чиїсь долі і жертви залишаться без компенсацій і людського підходу. Тому навчитися рахувати кожну жертву в АТО було для нас принципово. І кожного ховати, як Героя – це теж важливо. Але ж були гарячі голови, які хотіли в 21 століття перетягнути радянське бажання зробити подвиг і Героїв безіменними. "Баби нових народять», –  ось головна теза, з якою хочеться сперечатися кожен день. Для України важливий кожен громадянин. Тому дуже важливо змінюватися і в підходах, і в принципах! Ми будуємо державу з верховенством народу. І цей народ – єдине джерело влади згідно з Конституцією. А людина в Україні повинна бути основною цінністю.

В останні 18 років можемо спостерігати в Україні раптовий бум на ТРЦ. Їх типові проекти лобіювали або продавлювали «фахівці» на місцях. Переважна частина їх створювалося на радянських фабриках та заводах, тому всюди воно подавалося, як залучення інвестицій. Все відбувалося дуже швидко і «з коліс». На вимоги ніхто не звертав уваги, адже звідусіль звучало «це інвестиції! Ви проти інвесторів та інвестицій?». Прості запитання журналістів та громадськості про те, а хто ж цей інвестор, хто власник – не знаходили відповідей. Кемерово показало, що ФСБ може бути власником і автором єдиної схеми та мережі ТРЦ. Саме тому в Росії декілька років жодної перевірки ТРЦ. Сьогодні нам варто по-іншому подивитися на ситуацію. Може бути все. А ми не готові.

Може, тому готувати всіх почали журналісти. 27 березня всі телеканали почали перевіряти ТРЦ. Всі розповідають про порушення. Але проблема в іншому – в дієвості преси. Ще вчора ми не звертали на це увагу, а сьогодні звернемо. І що? Які наслідки для тих, хто кожен день ризикує життям наших дітей, нашим життям? 

В медіа тренд 2017-2018 року, що хтось розповів, що ми всі ревізори. Але є ми – журналісти. А ревізори – це інша професія. Ми маємо збирати факти, працювати з документами, брати інтерв'ю, а не красуватися з мікрофоном у кадрі. Ми маємо досягати розуміння проблеми та шляхів її вирішення. І головна проблема – перестати спілкуватися та робити крайніми стрілочників. Ми маємо не просто розуміти набагато більше, ніж показувати. Але й усвідомлювати, як воно потім буде виправлено. І тоді цю проблему ми не тільки показуємо, але й вирішуємо ! 

Наше завдання сьогодні зрозуміти: а хто дозволив таку кількість ТРЦ, які порушують всі закони нашої країни? Цивілізований інвестор ? Не вірю. Адже справжній інвестор завжди дбає про капіталізацію та захист своїх інвестицій або вкладень. Ми розуміємо, що змінилося мінімум 3 президенти та кілька поколінь регіональних депутатів. А тепер треба відчути небезпеку. Та максимально спокійно відійти від краю. Ми, залучаючи інвесторів, маємо навчитися бути професійними. Якість дорожче грошей. 

На третій день трагедії до Кемерова приїхав Путін. Він приїхав та прикрив Тулєєва. Сказав, що всі вині у халатності та недбалості, але нікого не зняв. Лише повторював слова тих, хто давав пояснення цій трагедії. Тож для чого приїхав? Може, для того, щоб прикрити всіх, хто за 2000 працював на те, щоб до таких об’єктів ніхто не підходив, щоб не ставили зайвих питань, щоб не перевіряли? Ми побачили, чим це закінчилося в Росії. Тому маємо зробити все, щоб така трагедія не сталася в Україні, не залежно від того, хто той справжній власник ТРЦ в Україні.

28 квітня прийшла інформація від Прем’єр-міністра України В.Б. Гройсмана перевірити ТРЦ на пожежну безпеку, а також школи і дитячі садочки.

Що спільного?

А ще тоді нагадаємо, що в кінотеатрах ТРЦ зміст стрічок специфічний. Він досі формується у Москві? І тому світові шедеври не доходять до українського глядача. Або коли йде український фільм у дуже не зручний час. Може, краще про це поговорити. І фактично ми маємо знищену власну систему розповсюдження кіно. А крім того, розповсюдження преси та продуктів. В таких типових ТРЦ ніколи не знайдеш газету «День» – це випадково?

Ми маємо на 4му році війни зрозуміти – ми працюємо для людей. Але дуже замало робиться свідомо.

Тож ми маємо відрізнятися від Росії не типовими діями, а свідомими діями.

Гліб ГОЛОВЧЕНКО, директор Коледжу преси та телебачення, генеральний продюсер ТК ТАК TV

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати