Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У двох містах Донецької області смолоскипною ходою вшанували пам'ять Бандери

01 січня, 19:31
Фото Анастасії Руденко, "День"

У двох містах Донецької області - Слов'янську і Авдіївці - пройшли факельні ходи на честь Степана Бандери. Про це передає кореспондент газети «День».

О 17:00 в Слов'янську хода стартувала від Соборної площі. Захід охороняли більше сотні правоохоронців: силовики з собаками рухались з боків колони, також були присутні співробітники СБУ і начальник патрульної поліції Краматорська і Слов'янська Олександр Малиш. Поліцейські патрулювали район центральної лікарні, де в ході торішнього маршу невідомі кинули вибуховий пакет, в результаті чого пошкодилося скління будівлі по вулиці Шевченка.

Близько 200 учасників маршу вигукували речівки «Слава Україні», «Схід і Захід разом», «Слава Героям», «Шухевич, Бандера - герої України», «Слов'янськ - це Україна, Донецьк - це Україна, Крим - це Україна», виконали гімн України.

Присутні загасили смолоскипи на кінцевій точці маршу - біля пам'ятника Тарасу Шевченку. Тут пройшов мітинг, в ході якого глава слов'янської міської організації ВО «Свобода» Сергій Лілеєв розповів, що одночасно в Донецькій області смолоскипна хода проходить також в Авдіївці. «У цьому році вперше хода проходить і в Авдіївці при організації ВО «Свобода», батальйону «Січ». У Слов'янську це вже третя хода, а до Дня героїв Крут - буде четвертою. До окупації такі ходи проходили і в Горлівці, Донецьку та інших містах», - розповів він.

Варто відзначити, що у Слов'янську виборювати право на смолоскипний марш на честь Бандери довелося в суді. 28 грудня 2017 року Донецький окружний адміністративний суд розглянув позов виконавчого комітету Слов'янської міської ради до міської організації ВО "Свобода" з приводу заборони використання смолоскипів під час проведення маршу до Дня народження Степана Бандери.

В січні міський голова вже подавав аналогічний позов щодо заборони смолоскипів під час маршу до Дня Героїв Крут, але суд відмовив у його задоволенні в повному обсязі. Тоді, 29 січня 2017 року, під час урочистого ходу поруч із колоною людей пролунав вибух. Слід зауважити, що у Слов'янську смолоскипний марш на честь провідника ОУН Степана Бандери проводиться третій рік поспіль, також були організовані смолоскипні марші до Дня Героїв Крут у 2015, 2016 та 2017 роках, і жодних нарікань до міської організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" як організатора заходів від органів місцевої влади, МВС та МНС не було.

Оскільки смолоскип не належить до вогненебезпечних засобів, а право громадян України на мирні збори гарантується ч. 1 ст. 39 Конституції України, суд постановив відмовити виконавчому комітету Слов'янської міської ради у вимозі заборонити використання смолоскипів. Через забаганки міського голови Вадима Ляха судові стягнення у розмірі 1762 гривень будуть стягнуті з бюджету громади міста.

Анастасія РУДЕНКО, "День"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати