Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Папа Римський Франциск вніс в катехізис пункт про засудження смертної кари

02 серпня, 17:27
Фото Reuters

Папа Римський Франциск визнав смертну кару неприйнятною за будь-яких обставин. Відповідний пункт внесено до катехізису Римсько-католицької церкви, тепер це її офіційна позиція, повідомляється на сайті Святого престолу.

У катехізисі прописали слова понтифіка про те, що смертна кара є неприйнятною, оскільки ущемляє недоторканність і гідність людини. Католицька церква також взяла на себе зобов'язання боротися за скасування смертної кари у всьому світі.

"Сьогодні вкоренилося розуміння, що людська честь не втрачається навіть після скоєння страшного злочину, а умови утримання і міра покарання удосконалилися таким чином, що можуть гарантувати безпеку громадян, не позбавляючи остаточно можливості виправитися. Тому Церква, дотримуючись вчення Євангелія, визнає неприйнятною смертну кару і бере на себе зобов'язання домагатися її скасування в усьому світі", - йдеться в новому тексті.

Зміна прийнята Конгрегацією доктрини віри - органом, відповідальним за оприлюднення католицької доктрини.

Нововведення можуть викликати хвилю невдоволення в США та інших країнах, де багато католиків є прихильниками смертної кари, відзначає Reuters.

Католицька церква допускала смертну кару в крайніх випадках протягом століть. З часу свого обрання в 2013 році Франциск неодноразово закликав до всесвітньої заборони смертної кари і домагався, щоб нова позиція церкви була закріплена в її універсальному катехізисі.

За даними правозахисної групи Amnesty International, в минулому році 53 країни привели у виконання смертні вироки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати