Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вийшла англомовна версія книги незаконно засудженого в Криму українського журналіста Семени

07 лютого, 18:49
Фото Руслана КАНЮКИ, "День"

У Києві представили англомовну версію книги українського журналіста, незаконно засудженого в анексованому Росією Криму, Миколи Семени "Кримський репортаж".

"Я вважаю, що видання цієї книги – це не лише виявлення поваги до автора як журналіста і мужньої людині, але це важливо для того, щоб наші сучасники розуміли, що відбувається зараз у Криму", - сказав керівник і головний редактор проекту української служби Радіо Свобода "Крим.Реаліі" Володимир Притула під час презентації книги в четвер у Києві.

За словами першого заступника міністра інформаційної політики України Еміне Джапарової, публічна презентація цієї книги також відбудеться на міжнародному форумі до 5-ої річниці окупації Криму, який триватиме 26-27 лютого. На форум запрошено дипломатів, міжнародних експертів, спецпредставника США з питань України Курта Волкера.

Книга являє собою хроніку окупації Криму в 2014-2016 роках. Видання перекладено за підтримки Міністерства інформаційної політики України.

Серед іншого, Е. Джапарова зазначила, що Мінінформполітики спільно з МЗС висунули кандидатури українських журналістів М. Семени і Романа Сущенка на журналістську премію ЮНЕСКО Гільєрмо Кано за внесок у справу свободи преси.

Як повідомлялося, Залізничний райсуд Сімферополя у вересні 2017 року призначив 67-річному журналісту умовне покарання, а також заборонив три роки займатися публічною діяльністю.

Кримське управління ФСБ навесні 2016 року порушило проти М. Семени справу за частиною 2 статті 280.1 КК Росії (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ, вчинені з використанням ЗМІ або інтернету). З репортера взяли підписку про невиїзд. М. Семену також було занесено до федерального списку терористів і екстремістів.

Приводом для кримінального переслідування стала публікація під заголовком "Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму". "Автор зробив висловлювання, які закликають до проведення щодо півострова та його жителів ізоляційних заходів, що включають бойові операції", - ішлося в прес-релізі прокуратури Криму.

Держобвинувач під час дебатів просив для М. Семени три роки позбавлення волі умовно та заборону на публічну діяльність упродовж цього часу. Захист наполягав на визвольному присуді. Журналіст не визнав свою провину, вважає справу політично мотивованою.

Вирок М. Семені, що включає заборону на журналістську роботу, є порушенням свободи вираження думок і засобів масової інформації, заявив офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби (ЄЗС). "Це ще один приклад погіршення ситуації з правами людини на Кримському півострові", - йшлося в комюніке, поширеному Брюсселем.

До регіонального проекту Радіо Свобода - "Крим.Реаліі", за даними Мін'юсту РФ, направлено сповіщення про можливість поширення на нього положень російського законодавства про ЗМІ-іноагентів. Офіс "Крим.Реаліі" розташовано в столиці України – Києві.

Раніше "День" писав, що у Києві представили книгу Миколи Семени «Кримський репортаж. Хроніки окупації Криму (2014-2016 рр.)».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати