Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Віра Савченко закликала фракції зголоситися на фінансування адвокатів політв’язнів

07 березня, 10:29
Фото Артема СЛІПАЧУКА, «День»

Сестра Надії Савченко - Віра - закликала народних депутатів оплатити адвокатів політув'язненим. Про це вона розповіла в інтерв’ю «Відомостям».

За її словами, Міністерство закордонних справ України говорить лише про декілька чоловік, в тому числі й про Надю Савченко. "Що ж відбувається з рештою людей, яких у нас, за словами депутата Ірини Геращенко, 270? В деяких з них немає коштів на адвокатів. В Україні кошти не передбаченні бюджетом. МЗС якось працює без бюджету на такі випадки. Тому «Армія SOS» продає футболки з зображеннями цих хлопців, щоб заробити їм на адвокатів", - розповідає вона.

"В мене велика пропозиція до фракцій — шановні депутати, порозбирайте собі по одному в’язневі та оплатіть їм адвоката. Ви ж і себе прорекламуєте, і заодно добру справу зробите. Це не дорого, адвокати великі гонорари не виставляють. Їм аби дорогу компенсувати. Ці адвокати потрібні, щоб тримати зв'язок ув’язнених із зовнішнім світом", - запропонувала Віра Савченко.

"Адвокати у справі Наді — не просто адвокати. Їхнє завдання — тримати зв’язок зі світом і показувати всьому світу, хто така Надя і що відбувається. Завдяки їхній непоганій роботі весь світ знає Савченко, на відміну від інших українців, які були взяті в полон російською стороною та утримуються в слідчих ізоляторах. Ніхто не знає Юрія Солошенка, якому 73 роки і який сидить там у Владикавказі. Про Миколу Карпюка зараз говорить європейський суд, але до нього півтора року не пускають ні консула, ні рідних. І взагалі, невідомо, чи він живий. У нашій справі адвокати спрацювали добре", - підкреслила важливість захисту сестра ув'язненої Надії Савченко.

"Коли почалась справа Савченко, польська громадська організація «Відкритий діалог» через Міністерство закордонних справ запропонувала мені послуги Марка Фейгіна. Я підписала з ними договір. Коли вони потрапили до Наді, підписали з нею цей договір і далі почали працювати в команді. Тут потрібно зазначити, що Україна для цього нічого не зробила. Польська організація знайшла адвокатів і сама їх оплачувала. Коли справа Наді набула політичного забарвлення, то оплату послуг адвокатів повністю почала здійснювати фракція «Батьківщина»", - повідомила Віра.

Нагадаємо, адвокати Надії Савченко після відвідування її у СІЗО оприлюднили лист українки від 4 березня. У ньому вона пише, що не відмовилася від рішення оголосити сухе голодування і починає його 4 березня, вимагаючи повернення в Україну «живою чи мертвою».

Надія Савченко заявляє, що забороняє виводити її з голодування, брати в неї аналізи. Крім того, українка каже, що погодиться лише на огляд українських лікарів, а будь-яке застосування до неї фізичної сили буде розцінювати як тортури і чинитиме опір.

На суді в Донецьку Ростовської області Росії 3 березня на завершенні слухань у справі Надії Савченко вона мала виступити із заключним словом. Але суддя закрив засідання й оголосив перерву в суді до 9 березня. Надія Савченко у відповідь заявила, що оголошує сухе голодування, про яке вона попереджала раніше у випадку зволікання суду з винесенням вироку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати