Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чимала заслуга в піднятті теми Голодомору Джеймса Мейса та газети "День", - Гопко

07 грудня, 14:45
Фото з архіву "Дня"

Чимала заслуга в піднятті теми Голодомору Джеймса Мейса та газети «День».

Про це біля трибуни парламенту заявила народний депутат, голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко, яка закликала світову спільноту визнати Голодомор 1932-1933 років як акт геноциду українського народу.

Вона нагадала, що в той час великі країни, як Велика Британія та Франція, були чудово обізнані  з ситуацією в СРСР, знали про голод в Україні, та, не бажаючи псувати відносини з радянською державою, просто мовчали.

Говорячи про злочин Голодомору-Геноциду 1932-33 років, Гопко відзначила в першу чергу роль іноземних істориків та журналістів, зокрема відомого Джеймса Мейса, автора книги з Бібліотеки «Дня» «Ваші мертві обрали мене», котрий тривалий час жив в Україні та працював у «Дні».

Також народний депутат відзначила величезну роль українських істориків, періодичних видань та засобів масової інформації. Особливо, виступаючи біля трибуни парламенту, Гопко підкреслила значну роль газети «День» у вивченні проблематики Голодомору 1932-33 років в Україні.

Газета «День» присвячує чимало публікацій українською та англійською мовами з даної проблематики», - наголосила народний депутат.

Говорячи про уроки історії Гопко згадала трагічні події 1917-1921 років, коли Україна через роз’єднання політичних еліт втратила щойно здобуту незалежність. Депутат навела історичні паралелі та висловила побоювання, що ці трагічні події можуть мати аналогію в сучасності.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада закликала демократичні держави світу визнати Голодомор геноцидом українського народу. За відповідне рішення проголосували 233 народних депутатів.

Виступ Ганни Гопко з 55:35.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати