Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові активісти нагадали про в’язнів Кремля

10 жовтня, 19:47

Кілька десятків активістів сьогодні на площі Ринок у Львові долучилися до всеукраїнської акції «Нагадай про кожного». Захід мав на меті нагадати людям та владі про усіх полонених, потів’язнів, безвісті зниклих та закатованих українців від дій Російської Федерації.

На імпровізованому стенді були розвішані імена людей, яких утримує Кремль. Також із паперу була вирізана карта Росії, на якій намалювали колючий дріт та напис: «Тут утримують наших громадян. Це воєнний злочин».

Як зазначили організатори акції, люди вийшли на вулицю перш за все щоб нагадати собі, владі та агресору, що ми не забуваємо про наших людей. Адже, за неофіційною інформацією, зараз Росія утримує понад 200 українців. Деякі з цих людей роками позбавлені волі, піддаються знущанням та катуванням. Це дуже боляче. Дуже боляче для них, для їх родин і для нас всіх. Тому ми маємо зробити все можливе, щоб повернути їх додому.

«Останнім часом процеси обміну полоненими знов гальмуються. Нам обіцяли обмін всіх на всіх, а в результаті віддали Росії важливих свідків, а «звільнили» якихось незрозумілих осіб, по яких було дуже багато шуму та суперечливої інформації у ЗМІ. Кримських татар взагалі «винесли за дужки», хоча Росія утримує за гратами близько 90 людей», - зазначили вони.

Тому під час акції було висунуто ряд вимог до влади. Зокрема: прийняття закону про полонених, який законодавчо фіксує правовий статус та закріплює необхідну соціальну допомогу; прийняття закону про воєнні злочини, що дасть змогу імплементувати норми міжнародного права, у такий спосіб підтвердивши спроможність України судити за міжнародні злочини, які є загальновизнані у світі, до яких не застосовують строків давності; забезпечити роботу комісії Кабміну з питань зниклих безвісти, яка вже не функціонує близько двох років, та дати змогу представникам родин зниклих безвісти брати участь у засіданнях; визначити відповідальну особу при Офісі Президента з питань полону та зниклих безвісти для покращення комунікації і координації між родинами полонених та зниклих безвісти, екс полоненими та державними органами тощо.

Крім того, після акції, присутні написали листи підтримки ув’язненим українцям.

Павло Паламарчук, "День", Львів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати