Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Існуюча Громадська рада для Донецької ОДА стала "незручною", - Зонтов

11 серпня, 10:02
Фото Антикризового медіа-центру

Громадськість взагалі не має впливу на прийняття рішень главою Донецької області – такі висновки пролунали на підсумковій прес-конференції Громадської ради при ДонОДА. Громадська рада пропрацювала два роки, 18 серпня відбудуться збори по обранню її нового складу, повідомляє АКМЦ.

За словами голови Ради Ірини Кірікової, нинішній склад ГР був дієздатним і працьовитим, але всі ініціативи блокувалися обласним керівництвом. «У Громадській раді зібралися люди з усіх регіонів Донецької області, які уболівали за нашу рідну Донеччину. Всі ми сподівалися, що громадськість стане партнером для обласної влади у вирішенні проблемних питань. Однак не так сталося як гадалося. Всі рішення приймаються владою без участі представників громади, в тому числі – кадрові та фінансові, які впливають на кожного жителя області», – констатувала Ірина Кірікова.

Відсутність контакту з ДонОДА заступник голови Громадської ради Олег Зонтов пояснив тим, що владі не вигідно мати поруч орган, що виконує функції громадського контролю. «У Донецькій області введено військово-цивільну адміністрацію, тому глава ВЦА Павло Жебрівський одноосібно розпоряджається бюджетом. У цій ситуації Громадська рада якраз і повинна була стати важливим засобом противаги. Але нас не допускають, в результаті ми маємо таку жалюгідну картину процесу формування та реалізації бюджету Донецької області», – розповів він.

Як приклад Олег Зонтов навів ситуацію з освоєнням коштів, виділених у 2016 році на відновлення інфраструктури Донеччини. «У червні на рахунки області надійшло 2,6 мільярда гривень – величезна сума, якою треба було розпорядитися по-господарськи, на користь постраждалим від бойових дій. У підсумку до кінця року було освоєно всього 5 відсотків. Решта коштів просто зберігалася на казначейському рахунку і знецінювалася під впливом інфляції. І тільки в березні 2017 року, коли на рахунки ОДА у вигляді «тимчасових залишків» накопичилося вже 3,5 мільярдів гривень, під тиском Громадської ради гроші були розміщені на депозитних рахунках в банках. Тобто у області були вільні кошти в той момент, коли сталася трагедія в Авдіївці – масований обстріл мирних кварталів, після якого вся країна збирала для жителів генератори, пальне, теплі речі та продукти. На мій погляд це зрада і злочин», – зазначив заступник голови ГР.

Також Олег Зонтов підкреслив, що громадськість обурена нераціональним використанням бюджетних коштів. «Навіщо виділяти мільйони на реконструкцію парків і будівництво льодової арени, якщо в Мар’їнці та Красногорівці вже четвертий рік немає газу, Авдіївка теж без газопостачання, в Слов’янську і Торецьку існують величезні проблеми з водопостачанням, не відновлюються зруйновані будинки, не будується житло для переселенців і так далі.

«За зверненням Громадської ради була створена міжвідомча комісія з представників трьох міністерств, яка визнала неефективне використання коштів Дон ОДА. Однак негативна оцінка діяльності не змінила політики влади. Жебрівський прямо заявив, що він одноосібно несе відповідальність перед президентом, тому всі рішення приймає сам», – сказав Олег Зонтов.

Нинішні члени Громадської ради побоюються, що обласна влада спробує зробити новий склад зручнішим і кишеньковим. «В даний час йде прийом заяв від громадських організацій, так ось останнім часом ми спостерігаємо наплив претендентів. На 35 місць подано вже 94 заяви. Можливо, буде застосовано технологію, по якій до Ради спробують провести своїх зручних представників, – припустив член ГР Станіслав Черногор. – Однак ми не збираємося здаватися, тому всі громадські організації, що входять до нинішнього складу, теж подали документи. Зворотного шляху немає. Розвиток громадськості буде продовжено, незважаючи на перешкоди з боку Донецької облдержадміністрації».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати