Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці відкрили виставку стародруків, найдавнішій книзі майже 500 років

12 липня, 17:27

У Державному архіві Вінницької області презентували виставку стародруків і церковних книг ХVI–XIX століть. Експозиція приурочена до святкування 1030-річчя Хрещення Київської Русі. Більшість експонатів представлені вперше. Вони розкривають історію рукописної та друкованої православної книги в Україні, деякі з них написані латинською та польською мовами.

Найдавнішою є книга-пояснення філософських трактатів св. Августина, що датується 1520 роком. Як вона потрапила до архіву, ніхто з нинішніх архівістів не знає. Адже під час Другої світової війни більша частина облікової документації була знищена або вивезена до Німеччини. Співробітник читального залу, де власне розташована експозиція, Ігор Тітаренко припускає, що ці книги були знайдені і збережені краєзнавцями, які активно працювали в місті на початку минулого століття.

«Для формування експозиції ми відібрали найдавніші видання, які зберігаються у науковій бібліотеці архіву. Це переважно єпархіальні книги. Маємо у фондах всі видання, починаючи з 1862 року і по 1905 рік. Також представлені церковні книги, молитовники та трактування до науково-релігійних книг, – розповідає Ігор Тітаренко. – Як ці раритетні книги потрапили до архіву ніхто не знає. Причиною є знищена документація під час окупації. Але очевидно їх знаходити і передавали до архіву краєзнавці чи історики. Більшість з цих книг мають не презентаційний вигляд, вони буквально розсипаються і потребують реставрації. На руки їх не видаємо, але готуємо виписки і шукаємо відомості відповідно до запитів. Хоча більшість книг із серії «Подільські єпархіальні відомості» оцифровані і їх знайти нескладно Інтернеті».

Головний спеціаліст відділу інформації Державного архіву у Вінницькій області Костянтин Завальнюк додає, що стержнем виставки є друковані православні видання України, які видруковувалися у друкарнях Києво-Печерської Лаври, Почаївської Лаври, Львова, Луцька, Московської Синодальної друкарні та Петербургу. Раритетні та науково-популярні книги з історії християнства, альбоми та церковно-парафіяльні книги дають яскраве уявлення про початок розповсюдження християнства на українських землях, розкривають цікаві сторінки української історії та культури.

«Здебільшого представлені богослужбові книги, які на перший погляд не викликають зацікавленості, але це лише на перший погляд. Серед них є книги латинською мовою, найдавніша датується 1520 роком. Це пояснення до філософських творів святого Августина. Тобто це середньовічна схоластична література, яка збереглася до наших днів, – коментує Костянтин Завальнюк. – Серед інших стародруків представлена тогочасна газета, яка виходили у Кам’янці-Подільському, але поширювала на всю губернію, в тому числі і на територію сучасної Вінниччини. Час від часу деякі з цих експонатів експонувалися, але під такою маркою і у такій кількості архів презентує їх вперше».

Виставка, відкрита для всіх охочих, діятиме впродовж двох тижнів.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати