Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці молоді художники презентували 45 гравюр, створені різними способами

13 травня, 22:00
Фото автора

Студенти Української академії друкарства вінничанка Маргарита Журунова та львів’янин Богдан Локатир представили у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї власні унікальні твори друкованої графіки. Експозиція складається із 45 робіт, які презентують різні способи тиснення. Це і монотипія, і офорт, і картонорит, і лінорит, і дереворит тощо. Кожна робота заслуговує на уважний погляд, бо одразу роздивитися всі тонкощі, конкретний елемент чи деталь неможливо. Саме тому виставка і має назву «Невидимий сад».

Мати Маргарити Тетяна Журунова – мистецтвознавець. Вона розповідає, що роботи друкованої графіки (їх ще називають естампами) користуються нині великим попитом. У цій техніці працює небагато художників, а тому такі картини вважаються ексклюзивними. Вони несхожі одна на одну, а сюжети ніколи не повторюються.

«Це унікальна виставка, бо в рамках проекту музею «Молоді митці Вінничини» ще жодного разу не презентували естампи. З французької це слово перекладається як відбиток з різних основ матриці. Це може бути дерево, лінолеум, пластик, картон тощо. Щоб пояснити всі ці нюанси, ми поставили у виставковій залі офортний станок. Проводитимемо майстре-класи для відвідувачів. Покажемо, як можна створити такі шедеври. Гравюра як вид мистецтва існує ще з 15 століття, але не всі знають про технічні нюанси виготовлення таких картин».

Маргарита і Богдан, маючи однакові технічні засоби, створюють абсолютно різні стильові образи. Роботи дівчини мають романтичний настрій. Досить часто складовою віддрукованої композиції є квіти і рослини. Богдан тяжіє до геометричних форм і афористичного сюжету. У його творах головне – це образ.

Познайомитися з творчість молодих художників вінничани та гості міста зможуть упродовж місяця. Виставка працюватиме до 12 червня.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця. Фото Олесі ШУТКЕВИЧ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати