Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На засіданні уряду прийняли концепцію розвитку сільського господарства до 2020 року

13 вересня, 12:31
Фото з архіву "Дня"

Уряд схвалив Концепцію розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018—2020 роки. Таке рішення було ухвалено на засіданні КМУ, передає УНН.

Нереалізований потенціал фермерів перевищує 50% від того, що є зараз. Таку думку висловив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк. Тому, за його словами, запропоновано схвалити Концепцію розвитку фермерських господарств та сільськогогосподарської кооперації, яка буде підкріплена відповідним фінансуванням на рівні 1 млрд грн на 2018 рік.

"Планується, що в наступних роках, після 2018 року, цей об'єм буде не менший 1 млрд грн", - уточнив він.

Зокрема, зазначив М.Мартинюк, концепція передбачає дві групи підтримки фермерів: фінансові та земельні.

"Щодо фінансових, ми плануємо зосередитися на дотуванні тваринництва, садівництва, виноградарства і переробки с/г продукції, щоб створювати додану вартість. Також буде фінансуватися здешевлення кредитів та агрострахування. Ми будемо вирішувати проблему дотування тих фермерів, які тільки почали свою діяльність", - розповів він.

Також, за його словами, концепція врегульовує питання колективної власності, а саме йдеться про землі під фермами, господарськими спорудами колишніх колгоспів.

"Планується, що аукціони на отримання прав орендувати землі для таких видів діяльності як садівництво, виноградарство, хмелярство, а також під органічну продукцію, будуть проходити окремо. Тобто, ми створимо певні преференції для охочих займатися цими видами діяльності", - зазначив перший заступник міністра.

М.Мартинюк розповів, що завдяки ухваленню концепції за три роки буде збільшено у п'ять разів кількість робочих місць, створених у фермерських господарствах. Також планується отримувати відшкодування при придбанні вітчизняної с/г техніки на рівні 40%. Прогнозується зростання, повідомив він, у півтора рази виробництво тваринної продукції, збільшення поголів'я тварин у фермерських господарствах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати