Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підприємці просять Президента вивчити факти зловживань в «Укрзалізниці»

13 вересня, 14:56
Фото: 112 Україна

Представники залізничних підприємств звернулися до президента Володимира Зеленського з відкритим листом, у якому просять вивчити зловживання директора регіональної філії «Південно-Західна залізниця АТ« Укрзалізниця» Романа Веприцького під час реалізації проекту «Бориспільський експрес». Адже президент та уряд заявляють про реструктуризацію держпідприємства і боротьбу з корупцією.

Як ідеться у листі, махінації стосуються тендерів з благоустрою та облаштування аероекспресу. Зокрема, одна з фірм ТОВ «Рілейд» зі статутним капіталом 100 грн отримала контрактів на суму 28 млн грн. Компанія зареєстрована за адресою вул. Зоологічна, 4-а, де «прописку» отримали ще 800 юридичних осіб. Без проведення тендерів Веприцький підписав контракт на 3 млн грн. з маловідомою фірмою ТОВ «Петро Сервіс», також зареєстрованого одночасно зі 130 компаніями в Харкові за адресою проспект Московський, 199.

Підприємці також звертають увагу глави держави на контракт «Південно-Західної залізниці» з ТОВ «Вітес» на закупівлю окремого програмного забезпечення для маршруту Київ - аеропорт Бориспіль - Київ. УЗ має готовий квитковий сервіс booking.uz.gov.ua з розширеним і оновленим функціоналом, а «Вітес» ніколи раніше не укладав договорів з «Південно-Західною залізницею».

Нагадаємо, після запуску аеросполучення «Укрзалізниця» несподівано оголосила про намір створити окрему систему з продажу квитків онлайн виключно на цей напрямок. Причому оцінила закупівлю такого сайту в рекордні 21,4 мільйони гривень, викликавши хвилю обурення в ЗМІ.

У свою чергу компанія-розробник системи booking.uz.gov.ua запропонувала керівництву УЗ безкоштовно впровадити цю послугу в діючу систему. Проте залізничний монополіст без оголошення тендеру за переговорною процедурою уклав договір з компанією «Вітес» на розробку копії готової системи продажу електронних квитків.

Антимонопольний комітет визнав таку закупівлю протизаконною, оскільки  процедура відбулася без дотримання правил добросовісної конкуренції. Господарський суд міста Києва у свою чергу заборонив «Укрзалізниці» і «Вітес» вчиняти будь-які дії для виконання контракту на розробку квиткового сервісу для маршруту Київ - аеропорт Бориспіль - Київ.

Державна аудиторська служба теж визнала,  що УЗ оголосила торги з порушенням умов проведення тендерної процедури - встановлені порушення законодавства в частині неправомірного обрання та застосування процедури закупівлі.

За фактом вчинення службовими особами «Укрзалізниці» протиправного корупційного діяння НАБУ відкрило кримінальну справу, також розслідується і діяльність «Вітес». Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) вступила в судову справу про незаконність даної закупівлі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати