Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Штати заморозили договір із РФ щодо відкритого неба

14 серпня, 09:23
Фото Reuters

У відповідності з положеннями оборонного бюджету США на 2019 рік, підписаного президентом Дональдом Трампом, американська сторона прийняла рішення про заморожування співпраці з Російською Федерацією у рамках Договору з відкритого неба. Про це пише "Кореспондент".

"Жоден з фондів не може бути використаний для фінансування в 2019 бюджетному році для розвитку, випробувань... в рамках Договору з відкритого неба, поки президент не подасть відповідним комітетам Конгресу відповідний сертифікат", – зазначається в пункті 1242 документа, підписаного главою США.

Також у ньому зазначено, що під сертифікатом розуміється зняття з російської сторони обмежень після оцінки виконання нею пунктів договору.

Відповідальність за оцінку була покладена на держсекретаря США.

Нагадаємо, договір з відкритого неба був підписаний у Гельсінкі 24 березня 1992 року представниками 23 держав-членів ОБСЄ. Згідно з документом, його учасники можуть здійснювати обльоти територій один одного з метою контролю військової діяльності.

У грудні минулого року стало відомо про намір США закрити для російських спостерігачів повітряний простір над Аляскою, Гаваями, а також обмежити дальність польотів.

Як повідомлялося раніше, суперечки навколо договору загострилися в серпні 2-17 року, коли російський військовий літак пролетів над Вашингтоном, де розташовані основні державні інституції, а також над містом Белмінстер (штат Нью Джерсі) в той момент, коли там перебував президент СЩА Дональд Трамп. Водночас, за словами чиновників у Пентагоні, причиною нових обмежень є інші порушення Росією Договору про відкрите небо, в тому числі рішення Кремля закрити небо над Калінінградською областю, де, за даними Пентагону, дислокуються сучасні системи озброєння.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати