Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині через Google відслідковуватимуть координати всіх екстрених викликів

15 квітня, 14:31
Фото з архіву автора

Оперативно-диспетчерська служба Вінницької області безкоштовно отримала для тестування програмне забезпечення компанії Google під назвою Advanced Mobile Location (АМL). Сервіс дозволяє диспетчерам та медикам швидкої допомоги отримувати точні координати хворих за номером телефона, з якого здійснюється дзвінок. Тест-систему Вінниччина отримала тому, що програмне забезпечення оперативно-диспетчерської служби було відзначене на міжнародному рівні, зокрема перемогою в конкурсі Всесвітньої коаліції управління робочим процесом, зауважила директор департаменту охорони здоров’я ОДА Людмила Грабович.

«На сьогодні центральна оперативна диспетчерська області за допомогою телекомунікаційних мереж, програмних та технічних засобів забезпечує прийняття викликів екстреної медичної допомоги за єдиним номером «103», причому в цілодобовому режимі, – розповідає Людмила Грабович. – Програма Google «Advanced Mobile Location (АМL) дозволяє визначати геолокаційні дані абонента, який дзвонить на номера екстрених оперативних служб («102», «103», «112» або «911»). Координати перебування автоматично відправляються в службу екстреної допомоги на спеціальний web-вузол. Цей метод позиціонується, як альтернатива класичним методам визначення місця розташування абонента, заснованим на прив’язці до найближчих веж мобільного зв’язку, оскільки за попередніми оцінками, його точність до 4 тисячі разів краща».

Як писав «День», єдину оперативно-диспетчерську службу екстреної допомоги на Вінниччині почали створювати в 2013 році в рамках програми «Вчасна допомога». Згодом проект був згорнуто. Роботу продовжили 2016-го. Диспетчерську запрацювала в тестовому режимі. Рік протестували на основі викликів із Вінниці та Вінницького району. В 2017 році Вінницька облрада виділила 9,5 млн гривень на підключення до мережі усієї області. Наразі онлайн-контролем «швидкої» покритий увесь регіон. Диспетчери координують не лише «швидкі» виклики, а й опрацьовують звернення з транспортування хворих, виїзних консультацій, доставки крові тощо. За минулий рік служба прийняла 500 тисяч звернень від громадян на лінію «103» та скоординувала понад 250 тисяч виїздів бригад екстреної медичної допомоги.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати