Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Луцьку протестують медики клінічного пологового будинку

15 жовтня, 12:33

Біля Луцької міської ради, у приміщенні якої триває засідання бюджетної комісії, мітингують працівники Луцького клінічного пологового будинку. Прийшли на протест лише ті медики, які відпрацювали нічну зміну або перебувають у відпустках. Приводом для протестів, які в останні дні організовують медики, є рішення міської ради про перетворення пологового відділення, це окремий корпус, у госпіталь для хворих на ковід.

Учора медики збиралися на мітинг біля пологового будинку. До них приїжджали депутати різних рівнів, але рішення має приймати міська рада. У своїх зверненнях в офіційні органи - аж до Верховної Ради - медики вказують причини, за якими, на їхню думку, створення інфекційного госпіталю у пологовому корпусі неможливе і шкідливе. «Ми зібралися, аби міська рада нас почула. Рішення зробити ковідний корпус на базі акушерського відділення пологового будинку є дуже невірним», - говорив у коментарі виданню «ВолиньPost» Віталій Богданович, завідувач відділенням дитячої реанімації. Між двома корпусами пологового - відстань яких двадцять метрів. Це одне подвір’я у густонаселеному мікрорайоні міста, де навколо - багатоповерхові будинки, це спільні каналізація і харчоблок. Перший поверх, каже Богданович, вже переобладнаний для прийому хворих на коронавірус вагітних з усієї Волині, їм з весни надають професійну допомогу. У пологовому побував уже радник міського голови Ігор Поліщук, який балотується на міського голову, і він стверджує, що цей заклад вибрано для інфекційного, бо начебто тут більше кисневих точок. Віталій Богданович у відповідь аргументує, що кисневі точки можна обладнати будь-де, і навіть у пологовому доведеться все змінювати: «Якщо переобладнувати акушерський корпус, то кисневу систему доведеться повністю перероблювати, адже наразі кисневі точки є лише у дитячій реанімації і на другому поверсі у двох палатах. Потрібно буде однаково далі проводити кисневі точки. У нас є цистерна з киснем, по-моєму, всього на 2 тони, але якщо робити «коронавірусний» госпіталь, то потрібно буде змінювати систему і об’єм кисню».

Луцький пологовий будинок. Фото з відкритих джерел

Доки триває засідання комісії, медики вже перекрили вулицю, але час від часу пропускають транспорт. Натомість у міській раді нагнітають пристрасті. Керівник міського управління здоров’я Володимир Лотвін стверджує, що в інфекційній лікарні у Луцьку вже нема місць для коронавірусних. Проте не лише ця лікарня на Волині мала б лікувати хворих на ковід, і в інших закладах місця ще є, та й не всі площі задіяні для створення «коронавірусних» ліжок. «У Луцьку і навколо є маса приміщень, закладів, у яких можна обладнати і лікарняні ліжка, і діагностичне обладнання, і все, що необхідно для допомоги з приводу COVID-19. А якщо заглянути взавтра, взявши до уваги прогнози ВООЗ, рішення, які використовують цивілізовані країни, адміністративно-територіальні зміни (створення нових районів), то рішення типу «а давайте перетворимо високоспеціалізовану лікарню чи пологовий будинок в шпиталь для хворих з вірусною інфекцією» якось здаватимуться неправильними» - висловив думку Ігор Гнетньов, директор комунального закладу «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги».

Медиків пологового ж почали вже лякати скороченням штату, звільненнями, і навіть тим, що у них поменшало пологів, бо недавно у місті відкрили перинатальний центр. Але за всіма епідеміологічними нормами у місті і має бути два пологові будинки. Перинатальний має працювати на область, а пологовий - на місто, хоча у Луцьк в пологовий приїжджали народжувати жінки з усього регіону, з сусідніх областей. Знищити пологовий, щоб підняти перинатальний? Немудре рішення. Але, здається, саме у ньому і криється рішення про «захист» хворих на ковід і створення інфекційного госпіталю саме на базі пологового.

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати