Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині від домашнього насильства загинуло 13 осіб, двоє з них діти

15 листопада, 11:40
Фото з відкритих джерел

З початку поточного року поліцейські Вінниччини відреагували на 9 тисяч звернень, пов’язаних з домашнім насильством. До адміністративної відповідальності притягнули 5 тисяч насильників, 53 – до кримінальної (через вбивства, нанесення тяжких тілесних ушкоджень, зґвалтування та розбещення неповнолітніх). Таку сумну статистику повідомив заступник начальника відділу дільничних інспекторів управління превентивної діяльності ГУПН Вінниччини Віталій Шведа на круглому столі з питань інституалізації послуг для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознаками статі.

«До підрозділів Національної поліції Вінницькій області за 10 місяців поточного року надійшло понад 9 тисяч заяв та повідомлень про вчинення правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством. Це на 18,5 % більше, ніж за аналогічний період минулого року. Більшість цих повідомлень подані жінками, 71 – неповнолітніми, – розповів Віталій Шведа . – За 53 фактами слідчими підрозділами розпочаті кримінальні провадження, з них 13 – за вбивства, 15 – за нанесення тяжких тілесних ушкоджень, 11 – за зґвалтування та розбещення неповнолітніх. Серед загиблих внаслідок домашнього насилля – 2 дітей. На 5034 домашніх кривдників складено адміністративні протоколи».

Під час зустрічі Віталій Шведа наголосив на законодавчих нововведеннях з протидії домашньому насильству, які набули чинності 11 січня 2019 року. Кримінальний кодекс України доповнено відповідними статтями, але ситуація не покращується: до кримінальної відповідальності за домашнє насильство вже притягнуто 20 осіб, за вчинення фізичного, психологічного чи економічного насильства винесено 419 приписів, які забороняють домашнім насильникам перебувати у місці спільного проживання з постраждалою особою та наближатися до неї. З усієї кількості 13 таких приписів винесені на жінок.

Як писав «День», 1 липня у Вінниці запрацювала спеціальна служба для надання соціально-психологічної допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства. Її створили на вимогу ухвалених законодавчих актів та статистики. Лише протягом двох місяців роботи дві мобільні групи поліції, які працюють в тестовому режимі, здійснили 251 виїзд на виклик, де надали психологічну, медичну та правову допомогу постраждалим внаслідок вчинення насильства в сім’ї.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати