Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Система Prozorro не здатна викорінити махінації на тендерах, - МЕРТ

16 лютого, 13:07
Фото: dw.com

За кожним сумнівним тендером стоїть вина замовника, а не системи Prozorro, повідомляє УНН. Про це повідомили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі.

Там пояснили, що система Prozorro сама по собі не здатна викорінити корупцію на торгах, вона виконує функцію автоматичної оцінки тендерних пропозицій за тими критеріями, які виставив замовник. І мова йде не тільки про критерії ціни. Якщо замовнику потрібні додаткові гарантії надання якісних послуг, він на рівні з ціновим критерієм може виставити і інші, пояснили у відомстві.

"Перелік критеріїв та методика оцінки тендерних пропозицій із зазначенням питомої ваги кожного з критеріїв замовник визначає в тендерній документації. Питома вага цінового критерію не може бути нижчою 70 відсотків, крім випадків застосування процедури конкурентного діалогу", - відзначили в МЕРТ.

Крім того замовник повинен вимагати від учасників підтвердження професійної придатності і документальне підтвердження про наявність досвіду виконання аналогічних договорів, додали у відомстві.

"Тендерні пропозиції учасників, які не відповідають встановленим кваліфікаційним критеріям, повинні бути відхилені замовником і відповідно такі учасники не можуть бути визначені переможцями процедури закупівлі", - нагадали в МЕРТ.

За дотриманням прозорості торгів повинні стежити і в Антимонопольному комітеті України. Там створено спеціальну комісію з розгляду скарг, повідомляється в листі МЕРТ.

"З огляду на викладене, діючими нормами законодавства передбачена можливість оцінки тендерних пропозицій не тільки за ціною, але і за іншими критеріями, а також передбачено відхилення пропозицій тих учасників, які не відповідають кваліфікаційним критеріям, встановленим замовником", - резюмували в МЕРТ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати