Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гопко звернулась до Президента з проханням надати Євгену Грицяку звання Героя України

16 травня, 14:40
Фото з архіву "Дня"

Депутат ВР Ганна Гопко опублікувала звернення до Президента України, у якому закликала Петра Порошенка підписати указ про надання Євгену Грицяку звання Героя України посмертно. На момент публікації звернення на сторінці депутата у facebook, підписи під ним  поставили 15 депутатів.

У зверненні зазначено, що велич подвигу Грицяка за життя чоловіка була пошанована недостатньо. А надання звання Героя – це можливість віддати шану лідеру Норильського повстання  після його смерті.

“14 травня 2017 року у віці 90 років пішов з життя визначний син українського народу Євген Степанович Грицяк. Важко переоцінити внесок цієї легендарної людини у боротьбу з тоталітарним комуністичним режимом за людську гідність і державну незалежність України. 
Євген Грицяк боровся проти німецьких окупантів у лавах ОУН, а потім Червоної Армії, поранений на фронті, отримав бойові медалі за військову звитягу. Заарештований 1949 року за участь в українському підпіллі, Грицяк був засуджений комуністичним режимом до смертної кари, яка замінена на 25 років ув’язнення.

Людина ясного розуму й відважного серця, прихильник ненасильницького опору режиму, Євген Грицяк увійшов в історію як організатор і лідер Норильського повстання 1953 року. Два місяці понад 16 тисяч політв’язнів ГУЛАГу протистояли комуністичному режиму, давши поштовх виступам в інших частинах СРСР і прискоривши занепад і наступне падіння антилюдської комуністичної системи” – йдеться у зверненні. 

Крім того, нардеп Ганна Гопко подякувала головному редактору "Дня" Ларисі Івшиній та колективу газети за ініціативу належного пошанування на державному рівні лідера Норильського повстання. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати