Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Рівненщину передали копію "Букваря" Івана Федорова

17 січня, 18:32
Фото з відкритих джерел

Факсимільну копію «Букваря» Івана Федорова презентували Музею книги та друкарства в Острозі, що на Рівненщині. Свого часу це був перший український підручник. Його видали у 1574 році у Львові, а потім у 1578 році в Острозі. «Букварем»  першодрукаря Івана Федорова користувалися не лише в Україні, а й в інших слов'янських країнах з кирилівською абеткою. Особливістю цього факсимільного перевидання стало те, що це копія оригінального екземпляру «Букваря» 1574 року, який зараз зберігається у бібліотеці Гарвардського університету. Його відтворили фахівці  благодійного фонду «Відродження історико-культурної спадщини України ім. Героя України Б. Г. Возницького».

«Буквар» Івана Федорова складається із 40 ненумерованих листів. Він надрукований у двох кольорах. Тираж книги, як припускають науковці, становив 2000 екземплярів. Обкладинка виконана в готичному стилі.

«У нас є колекція факсимільних видань. Її почали укладати фактично з часу відкриття музею. Факсимільну копію «Букваря» Івана Федорова нам передали зі Львова. Наразі вони також працюють над перевиданням «Апостола», яке також обіцяли подарувати у нашу колекцію, - розповідає завідувачка Музею книги та друкарства Острога Світлана Позіховська. – Оскільки за «Букварем» Івана Федорова навчалися, то зрозуміло, що до сьогодні оригінальних екземплярів збереглося дуже мало. У нас є копії цієї книги, зроблені в 1974 році, але вони репринтні. Натомість цього разу нам презентували факсимільне перевидання львівського «Букваря». Фахівці реконструювали і палітурку. Вона, як і в оригіналі,  зроблена із дерева та шкіри».

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати