Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"INSO-Львів" зіграє концерт з двома світовими прем’єрами

18 травня, 19:32
Фото «Дню» надала Іоланта ПРИШЛЯК

«День» інформував про відкриття у Львові XXХVII Міжнародного фестивалю музичного мистецтва «Віртуози» з участю солістів, диригентів і композиторів з Австралії, Австрії, Великої Британії, Ізраїлю, Нідерландів, Німеччини, Польщі, США, Туреччини, України, Франції, Швейцарії та Японії.

Свято музики розпочнеться сьогодні у філармонії. У програмі вечора – Сільвестре Ревуельтас (Sensemayа), Роберт Шуман (Концерт для скрипки з оркестром) та Ігор Стравінський (музика до балету «Петрушка»). Гратиме Академічний симфонічний оркестр філармонії під диригуванням Тараса Криси. Соліст – уродженець Львова, тепер – викладач Мельбурнської консерваторії, скрипаль Маркіян Мельниченко.

20 травня у Концертному залі ім. Станіслава Людкевича оркестр «INSO-Львів» і британський віолончеліст Клайв Ґрінсміт виконають твір, який ще жодного разу не звучав у повноцінному оркестровому виконанні, хоча був написаний ще у 1920-х роках. «Автор Концерту для віолончелі з оркестром, світова прем'єра якого відбудеться у Львові, – Пал Германн, угорець єврейського походження, був віолончелістом-віртуозом і композитором,  – розповідає голова правління оркестру «INSO-Львів»  Іоланта Пришляк. –  У 1920-1930-х роках активно концертував Європою і був шанувальником і пропагандистом сучасної  на той час музики, зокрема – Пауля Гіндеміта, Бели Бартока та Золтана Кодая. Історія Концерту для віолончелі з оркестром, як і доля його композитора, є непростою: свого часу він був заборонений, а згодом – загублений. І лише нещодавно були знайдені окремі його частини, які доопрацював італійський композитор Фабіо Конті. А до процесу реанімації імені композитора долучили документалістів – режисер Хан Нгуєн з В’єтнама знімає фільм про життя і творчість Пала Германна».

На жаль, доля композитора склалася трагічно. Після початку Другої світової війни він переховувався у Франції під чужим ім’ям і з фіктивними документи, аби приховати єврейське походження. Але 1944 року потрапив-таки до транзитного концентраційного табору для євреїв «Дрансі», звідки був відправлений в «Конвої 73» у напрямку Прибалтики. І далі – жодних слідів…

Іоланта Пришляк говорить, що під час репетицій та прем’єри концерту «Музика пам'яті. Конвой 73» записуватимуть диск лейблом Toccata Classics (Велика Британія). А на концерті буде присутня родина Пала Германна. До слова: ідейний натхненник проекту – Пол ван Гастел, онук Пала Германна, котрий живе у Нідерландах.
Окрім прем'єри віолончельного концерту, цього вечора прозвучить ще одна світова прем'єра твору Пала Германна – «Офелія», пісня для сопрано з оркестром, з участю відомої української оперної співачки Софії Соловій, котра живе і працює в Італії, а також симфонічні шедеври пізнього Романтизму: Концертна увертюра «Карнавал» і Шоста симфонія Антоніна Дворжака. 

А загалом фестиваль «Віртуози» триватиме понад три тижні, до 10 червня, і на цей час, як розповіли «Дню» у Львівській філармонії, котра є незмінним організатором заходу упродовж усіх тридцяти семи років його існування, заплановано двадцять один концерт.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати