Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Болгарські митрополити оголосили про взаємне розірвання євхаристійного спілкування через ставлення до ПЦУ

18 червня, 17:13
Фото: faktor.bg

Сенсаційну новину повідомляє болгарське видання Faktor: 12 червня на засіданні Св.Синоду Болгарської церкви митрополит Пловдивський Ніколай та митрополит Видинський Даниїл оголосили про взаємне розірвання євхаристійного спілкування.

Причина - проросійська агітація з боку митрополита Даниїла, несанкціонована розсилка ним антифанарських листів представникам помісних церков, поїздки до Москви без благословення патріарха та Синоду, де оголошено заяви, які наносять шкоди і Болгарській церкві, і національній безпеці Болгарії, передає Сerkvarium.

За наслідками таких дій Даниїла Пловдивський митрополит Ніколай їздив в Стамбул, де пояснював Вселенському патріарху, що позиція Видинського не відпображає позиції всієї БПЦ. Св.Синод 12 червня відмежувався від заяв митрополита Видинського "на захист канонічної церкви в Україні", пояснюючи, що соборного рішення з приводу української автокефалії БПЦ ще не випрацювала. На що митрополит Видинський почав захищати "власну думку", яка, вочевидь, не є його власною. 

І ось 12 червня обидва митрополити оголосили про розрив євхаристійних стосунків, відмову від співслужіння, молитв один за одного та заборону на служіння Видинському - в Пловдивській єпархії, а Пловдивському - в Видинській.

Як зауважує Faktor, найважче це буде робити Видинському Даниїлу, який родом зі Смолян, що на території Пловдивської єпархії. За інформацією видання, розподіл у БПЦ щодо цього конфлікту між двома єпископами - три до одного: 75% підтримують Ніколая, а 25% - на стороні Даниїла. 

Очікується, що завтра, 19 червня, Св.Синод БПЦ продовжить роботу, де дасть оцінку "особистій думці" Видинського митрополита Даниїла, а також вирішить, чи приймає він запрошення архієпископа Кіпрського Хризостома II, по благословенню Вселенського Патріарха Варфоломія, для участі в неформальній зустрічі делегацій Православних Церков з питання Української церкви. Якщо Синод прийме таке рішення, він має створити делегацію, яку очолить митрополит Старозагорський Кипріан, який є головою комісії з українського церковного питання.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати