Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кримський художник отримав Орден "Патріот України" за візуалізацію Чорнобильської трагедії

18 грудня, 16:04

Відкриття діорами перших хвилин Чорнобильської трагедії відбулося в євпаторійському музеї "Зірка Полин" у День вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Автору унікальної роботи Івану Кудрявцеву вручили Орден "Патріот України", повідомляє кореспондент "Дня".

"Подібне висвітлення трагедії 26 квітня 1986 не має аналогів і представлене в Україні вперше. Діорама показує перші години аварії на ЧАЕС, наочно демонструє всі масштаби трагедії. Я ретельно вивчав сотні фотографій, щоб відобразити точну копію станції, точну форму зруйнованих завалів реактора, а при написанні заднього плану, враховував, крім фото, відеоматеріал того часу. Діорама ЧАЕС розрахована на штучне освітлення: з різних ракурсів направлені джерела теплого і холодного світла, це створює закінчену яскраво виражену картину подій. Усередині зруйнованого реактора з-під уламків вибивається промінь блакитного світла , що показує інтенсивність радіаційного випромінювання. На поверхню піднімаються цівки диму «палаючого» реактора", - розповів художник.

За словами Івана, до роботи над діорамою він приступив, вже володіючи темою, тому що раніше для музею "Зірка Полин" робив макет інформаційно-ознайомчої панорами, завдяки чому встановив контакти з учасниками тих історичних подій, глибинно вивчив інформацію: від конструкції реактора ЧАЕС, до його героїв.

"Створення діорами я почав із серії ескізів і маленької паперової мініатюри. Важливою частиною було живописне полотно, яке створює просторову глибину і необхідний тривожний настрій. Площа полотна - понад 4 квадратні метри, воно написане на полотні олійними фарбами. Тут мені важливо було представити себе як художника. Основна частина, предметний план діорами, виготовлений з ПВХ-пластика з використанням різноманітних матеріалів та технік. Численні елементи (будівлі, сходи, зруйновані конструкції реактора, обгорілі стіни та закопчені приміщення, труби, теплові та охолоджувальні магістралі, прилеглі будівлі і навіть ліс з деревами) розфарбовані і затоновані вручну, олійними фарбами, за допомогою аерографа, тампона і кисті. Горизонтальна площина переднього плану, шириною близько двох з половиною метрів і глибиною понад метр і тридцять сантиметрів, вміщує значну частину Чорнобильській електростанції ", - розповідає про свою роботу майстер.

"Істинний героїзм і мужність повинні популяризувати музеї, надаючи широкий сектор історичної достовірної інформації, щоб молоде покоління, почувши абревіатуру ЧАЕС, згадувало екскурсію до музею, а не гру «Сталкер». Мені кілька разів пропонували екскурсію до Чорнобиля, але я не хочу туди їхати, тому що, працюючи над цією темою, я так близько вивчив її, так перейнявся нею, відчув гіркоту і біль втрат, що мене переслідує чітке відчуття присутності", - додав Іван Кудрявцев.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати