Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці на знак вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні провели вечір-реквієм

19 лютого, 22:52

Учасники Революції Гідності зібралися сьогодні ввечері на майдані Героїв Небесної Сотні, що в центрі міста, щоб пом’янути своїх загиблих побратимів, серед яких троє були родом із Вінниччини – Максим Шимко, Леонід Полянський і Валерій Брезденюк. Під час меморіальної акції очевидці ділилися спогадами, розповідаючи про події чотирилітньої давності, дивилися відео кривавих протистоянь, а на завершення провели панахиду та запалили пам’ятні лампадки. Організатором вечора-реквієму виступила Facebook-спільнота «Річниця Революції Гідності» на чолі із сотником вінницької сотні Артемом Михайловим.

«Ми не влаштовували широкомасштабного дійства, зібралися по-домашньому, без пафосу і гучних промов, без партій і фальші, – коментує Артем. – Чотири роки тому, 18–22 лютого, в Україні була стерта межа між миром і війною. Її стерла влада, давши наказ силою розігнати Майдан, який повстав проти тиранії і самодурства за демократію і цивілізаційний вибір України. Тільки 18 лютого медслужба Майдану повідомила про 20 загиблих майданівців і близько 500 поранених. Потім були ще чотири кривавих дні, внаслідок яких загинули більше сотні. Усі вони стали Небесною Сотнею і у ці дні ми вшановуємо пам’ять загиблих побратимів. Досі Генпрокуратура розслідує справи щодо злочинів на Майдані. Частину справ за подіями тих днів вдалося довести до суду, дехто отримав повідомлення про підозру. Але покараних досі немає. Досі ми не отримали відповіді, чому так сталося в нашій країні і за що, власне, стояв Майдан, чого ми досягли? Сьогодні ми не шукатимемо винних чи нарікатимемо на владу – цього не буде. Кожен має зрозуміти, що він несе відповідальність за ті події, які відбулися і відбуваються у нашій державі».

День Героїв Небесної Сотні – це пам’ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на знак вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. Його встановлено 11 лютого 2015 року указом Президента України Петра Порошенка.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати