Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

США мають "вікно у чотири тижні", щоб запобігти вторгненню Росії в Україну — CNN

19 грудня, 14:54
Фото: Reuters

Президент США Джо Байден доручив своїй адміністрації використати всі можливі інструменти для запобігання можливому вторгненню Росії в Україну.

Як передає HB, про це повідомляє CNN із посиланням на американських високопосадовців.

Вони розповіли, що глава Білого дому вирішив швидко діяти вже після перших даних американських розвідників, отриманих восени, оскільки остерігається «повторення помилок, припущених у 2014 році, коли США та Європу зненацька застала анексія Криму Росією».

Співрозмовник телеканалу заявив: «Усе, що ми робимо, є дуже продуманим. Проте ми маємо лише чотири тижні, щоб це зробити (запобігти атаці з боку РФ — ред.)».

Як розповіло джерело CNN, санкції, які Вашингтон розробляє на випадок можливих військових дій, «були б непосильними, негайними і завдавали значних витрат російській економіці та фінансовій системі».

Співрозмовник зауважив, що запроваджені проти РФ санкції після окупації Криму та початку російською агресії на Донбасі в 2014 році «були спрямовані на стримування середньострокового та довгострокового розвитку конкретних російських державних фірм».

Коли Байден обіймав посаду віцепрезидента США у 2014 році, американську владу критикували через нездатність передбачити можливу окупацію українського півострову. Як пише CNN, тоді спроби Байдена озброїти Україну та ввести «надзвичайно суворі санкції» проти Росії не вдалися, бо на іншому наполягав президент Барак Обама. Тепер Байден «вирішив зробити все зовсім інакше», кажуть співбесідники телеканалу.

За словами колишнього високопосадовця НАТО, у 2014 році він «не бачив такого ж рівня координації» у роботі американських служб, але він додав, що й можливості російської армії також змінилися з того часу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати