Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові триває виставка Володимира Топія

20 червня, 13:42
Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА

Експозицію розгорнуто у мистецькій галереї Гері Боумена, що на вул. Наливайка, 18.

Володимиру Топію – 37 років. Народився у місті Судова Вишня, що на Львівщині. Художню освіту отримав у Львівській галереї мистецтв (факультет дизайну). Художника вважають майстром «перформенс-арті». Теми, з якими найчастіше працює митець, – релігії, ідеології, людське існування, загрози сучасного світу, смерть…

На думку професора, історика мистецтва Романа Яціва, «Володимир Топій – художник з глибоко індивідуальним мистецьким світоглядом, в якому синтезувалася його гостро психологічна реакція на сучасну епоху та нові методології мистецтва. Уже віддавна він працює в різних формах акціонізму, включаючи у структуру своїх творів живий соціальний контекст, фактор середовища та непередбачувані грані власної екзистенції. Через те кожен його перформенс чи виставка має свою комбінацію засобів і самодостатню символьно-смислову фабулу. Це стосується і його персональної виставки «З темряви» в галереї Гері Боумена. Як цілісний виставковий проект, ця експозиція позначає фрагменти етичної свідомості автора, яка розкривається шляхом створення певного міфологічного ряду в живописній артикуляції абсурду. Неабиякий живописний темперамент, концептуальне опрацювання теми боротьби в людині (і суспільстві) двох полярних етичних начал досягає не лише естетичного, а й емоційного драматизму, який спонукає глядача до особистісних саморефлексій».  

«Мистецькі імпульси, які генерує і транслює Львів, – надзвичайно різноманітний мікс тем, ідей, концепцій, досвідів, естетичних шкіл і практичних навичок, – вважають у галереї. – Історичний спадок Галичини, переобтяжений культурними цитатами, визначає її прозахідну орієнтацію і програмує форму мистецького вислову львівських художників. Проте філософсько-метафоричний пласт культури західноукраїнського регіону – від слов’янського кореня, з притаманною слов’янам претензією на глобальне осмислення загальнолюдських проблем і явищ. Камерний формат міста дозволяє львівському мистецтву зберігати «людське обличчя», а близькість Європи страхує його від небезпеки перетворитись у провінцію. Саме тому сучасне мистецтво Львова –  одне з найбільш помітних явищ на культурній карті України. Мета приватної  Гері Боумена, яка відкрилась 2009 року, – популяризація творчості оригінальних за думкою і способом вислову особистостей, чия творчість сьогодні забезпечує Львову європейську славу». 

Оглянути експозицію Володимира Топчія у галереї Гері Боумена можна до 23 червня.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів. Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати