Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Тернополі відкрили музей національно-визвольної боротьби

20 листопада, 19:58
Фото надано автором

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини відкрили до Дня Гідності та Свободи. Архівні документи, наукова література, тематичні виставки – у музеї зібрані різноманітні матеріали про історію  національно-визвольної боротьби.

- Ініціатива створити такий музей народилася кілька років тому. У нас на Тернопільщині є різні визначні місця, пов’язані з національно-визвольною боротьбою українського народу. Коли почали відзначати історичні дати і події, дійшли до висновку, що треба було заснувати структуру, яка би опікувалася цією історичною спадщиною. Тоді було створено комунальну установу обласної ради «Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини», - розповідає в.о. директора Музею НВБ Тернопільщини Євген Філь.

Активну роботу у музеї почали з вересня 2019 року. Сьогодні тут діє виставка, розроблена Українським інститутом національної пам’яті "Люди свободи". Вона складається із 26 стендів і розповідає про громадських діячів, завдяки чиїй боротьбі стало можливим відновлення незалежності України. У музеї також відкрили  виставку "Російсько-українська війна: "Нас розсудить залізо і кров" і презентували проект "Українські військові формування XX-ХХІст. однострої, відзнаки і зброя”. В.о. директора Музею НВБ Тернопільщини Євген Філь презентував шафу-бюро Степана Бандери та колекції книг про нього.

- Ця шафа була привезена з Мюнхена до Києва у 2001. Я попросив, щоб її передали нам до Тернополя. Відтак відвідувачі нашого музею можуть побачити її і ознайомитися з літературою, яка розміщена. Тут 64 книги про Степана Бандеру з моєї приватної бібліотеки – праці самого Степана Бандери, інформація про його родину, документи, відгуки побратимів про провідника ОУН, які пліч-о-пліч з ним боролися, а також роботи науковців, які досліджують його постать. Тут є все про Степана Бандеру. 

Під час урочистого відкриття музею відбулося спецпогашення поштових конвертів і марок із зображенням емблеми «Музей НВБ Тернопільщини» та його філіалів. Також представили виставку філателії: “Пам'ятай про великі дні визвольних змагань”.

Спеціально для музею до Тернополя привезли бібліотеку ОУН з Лондона. Три з половиною тонни книг про діяльність Організації Українських Націоналістів передала українська діаспора. Особливо цінним науковці музею вважають також архів Тернопільського окружного проводу ОУН.

- Кожен документ, який створений організацією українських націоналістів і дійшов до нашого часу, це вже є велике надбання. Це наша історична пам'ять. Члени ОУН клали життя, щоб донести інформацію до наступних поколінь. Відповідно дані документи унікальні – це листівки, пропагандистські праці, вишкільні, господарчі інструкції. Ці документи показують діяльність підпілля в одному регіоні, йдеться про Тернопільську округу ОУН. Ці матеріали дуже цінні, в них є списки полеглих, що дає сучасним історикам можливість розшифровувати псевдоніми і з’ясувати подальшу долю командного складу чи простих рядових, членів підпілля, - зазначає заступник директора музею з наукової роботи, кандидат історичних наук Сергій Волянюк.

Тому документи потребують ретельного вивчення. Науковці тільки почали ознайомлюватися з ними. Частина матеріалів потребує реставрації. Після відновлення у музеї планують відсканувати документи і розмістити на сайті, щоб вони були доступні для всіх, хто цікавиться цієї історичною епохою.

Тамта ҐУҐУШВІЛІ, Тернопіль, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати