Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Закарпатському обласному художньому музеї представили "Вибране" Сергія Біби

21 січня, 19:38

У п’ятницю, 21 січня, ретроспективну виставку, приурочену власному ювілею, представив знаний закарпатський митець, яскравий представник абстрактного мистецтва краю Сергій Біба. «Вибране» художника представили в Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й.Бокшая в Ужгороді.

На експозиції представлено десятки живописних полотен, створених художником у різні періоди, починаючи з 90-их років і аж до нинішнього часу. Не випадково роботи Сергія Біби виставлені без назв – це є характерною рисою його творчості. У такий спосіб митець дає можливість глядачеві самому зрозуміти суть зображеного на полотні. У своїх роботах художник експериментує з фактурою та кольором, його полотна дуже настроєві, пробуджують емоції, формують настрій.  

Сергія Бібу називають ще художником-модерністом. Будучи істинним закарпатцем (художник народився у селі Кушниця на Іршавщині), він не міг не продовжувати кращі традиції закарпатської школи живопису. І сам митець вважає себе представником крайової школи живопису і переконаний, що особливості абстрактного мистецтва корінням своїм сягають традицій крайової школи малярства.  Працюючи у жанрі живопису, графіки та інсталяції, він вніс закарпатський живопис щось якісно нове та притаманне тільки йому. Як зауважує мистецтвознавець Галина Рижова, «Сергій Біба усе своє життя в мистецтві. І в безпредметному малярстві він сміливо грається з вертикальними та горизонтальними площинами (натяк на В.Кандинського: вертикаль – чоловіче, а горизонталь – жіноче начало). Часом його полотна нагадують яскраві коштовно-східні арабески, а іноді схожі на різноколірні вітражі готичних соборів».

Сергій Біба  навчався в художній студії Золтана Баконія, він є членом Національної спілки художників України, лауреатом обласної премії ім. Й.Бокшая та А.Ерделі. Роботи художника виставлялися на численних обласних, всеукраїнських та міжнародних експозиціях, симпозіумах, пленерах та є у багатьох музейних та приватних колекціях в Україні, Данії, Голландії, Німеччині, Швейцарії, Австрії, Італії, Ізраїлі, Японії, США.

Та художник не збирається зупинятися на досягнутому. Попереду – нові пошуки, форми, теми, у яких він завжди прагне показати свою суть, відобразити власні переживання і за допомогою пензля та фарб спілкуватися із глядачем.

Оксана Дудаш, Ужгород. Фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати