Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У США закликали внести РФ до переліку держав-спонсорів тероризму

21 квітня, 22:41
Фото: weeklystandard.com

Сенатор-республіканець Корі Ґарднер закликав Державний департамент США внести Росію до переліку держав-спонсорів тероризму поряд з її союзниками – Іраном та Сирією. 

Про це повідомляє Голос Америки.

"Незважаючи на запровадження безпрецедентних санкцій проти Росії адміністрацією Трампа та Конгресом протягом минулого року, президент Путін, як видається, має потужніший намір завдати тяжкої шкоди міжнародному миру та стабільності", - вважає Ґарднер.

"Росія вторглась до своїх сусідів Грузії та України, вона підтримує злочинний режим Башара аль-Асада та наших ворогів в Афганістані і проводить активну інформаційну кампанію проти демократій Заходу, включаючи через втручання до виборів в США в 2016 році", - написав сенатор у статті для The New York Times.

Серед прикладів порушення Росією міжнародного порядку, сенатор наголосив на агресії Росії в Україні.

"Російській незаконній та аморальній війні проти України не видно кінця. Після анексії Криму Росією в 2014 році і наступної підтримки контрольованого Росією режиму на Донбасі, міжнародна спільнота не змогла адекватно відповісти на продовження російської агресії - а там є жахлива ціна. Більше 10 000 українців загинуло у війні і більше 1,7 млн було переміщено. 17 липня 2014 року контрольовані Росією сили збили цивільний літак, вбивши 298 на борту, включаючи одного американця", - написав політик.

Сенатор також звинуватив РФ у використанні хімічної зброї у Великобританії проти колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки. Він зазначив, що Росія відкидає звинувачення, однак докази проти неї незаперечні.

"Росія тепер офіційно відповідальна за напад із використанням хімічної зброї проти країни – члена НАТО на її землі: відверте порушення суверенітету нашого найближчого союзника. Це вимагає серйозної відповіді США", – уважає сенатор.

Він додав, що Асад тримається при владі в Сирії тільки завдяки допомозі Кремля, і є свідчення, що Росія "грає з обох сторін конфлікту у Сирії", захищаючи Асада та підтримуючи радикалів, настроєних проти нього.

Гарднер повідомив, що планує подати законопроект, який вимагає від Державного департаменту США протягом 90 днів ухвалити рішення про те, чи відповідає Російська Федерація критеріям для занесення до списку країн – спонсорів тероризму.

Сенатор зазначив, що дехто побоюється вішати такий "токсичний ярлик" на велику світову державу, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН, проте американсько-російські відносини і так на надзвичайно низькому рівні.

"Провина за сьогоднішню недовіру та напруженість між Москвою і Вашингтоном повністю лежить на Кремлі та його жорстокому поводженні. Ми маємо зробити всі необхідні дипломатичні кроки, необхідні для захисту наших союзників і нашої демократії, та утримати реваншистську Росію, яка має намір переписати історію і загрожує нашому способу життя", – підсумував Гарднер.

Нагадаємо, що на початку квітня Департамент управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США розширив санкції проти Російської Федерації.

Крім того, нещодавно зазначалося, що Сполучені штати планують покарати РФ за підтримку режиму Башара Асада, ввівши проти неї додаткові санкції.

Повідомлялося, що у США відбулася зустріч радника Білого дому з національної безпеки Джона Болтона з російським послом Анатолієм Антоновим, на якій Джон Болтон розповів послу РФ, які проблеми заважають відновленню нормальних відносин між країнами. Зокрема Болтон зазначив, що Сполучені Штати стурбовані тим, що відбувається в Україні, де РФ підтримує сепаратистів, і в Сирії, де Москва надає військову підтримку уряду Дамаска.

Відзначимо, що Сполучені Штати Америки засудили обстріл працівників Донецької фільтрувальної станції та закликали Російську Федерацію вивести війська з окупованого Донбасу, опублікувавши відповідну заяву на офіційному сайті Держдепу США.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати