Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Закон про Антикорупційний суд погодили з представниками Венеціанської комісії

21 травня, 16:39
Фото Reuters

Українські парламентарії досягли розуміння з представниками Венеціанської комісії щодо законопроекту про Антикорупційний суд. Про це у понеділок, 21 травня, під час брифінгу заявив засновник Фонду інновацій та розвитку Георгій Вашадзе, передає УНН.

"Конструктивно пройшли переговори з представниками Венеціанської комісії. Про що ми домовилися - ті питання, які вже були вирішені і деякі технічні рішення - у нас є повне порозуміння з Венеціанською комісією. Ми домовилися, що ці питання будуть обговорюватися на комітеті ... Будуть обговорюватися підсудність, вимоги щодо кваліфікації та інше. Що стосується ролі міжнародних експертів - принцип того, що ми запропонували, (вже) домовленість є", - розповів Г.Вашедзе.

Він додав, що українська сторона надала більше функцій для міжнародних експертів в питанні призначення суддів Антикорупційного судного, аніж "очікувало міжнародне співтовариство".

"З одного боку вони визначатимуть добропорядність ... наскільки у них є ресурс, знання для того, щоб приймати важкі рішення. Повноваження для міжнародних експертів розширилися", - додав Вашадзе.

Так само, за його словами, робота міжнародних експертів буде оплачуватися "десь 7 тисяч доларів, у них буде оплачуватися проживання". Так само, за його словами, попередньо став відомий розмір заробітної плати суддів Антикорупційного суду.

"Вона буде такою ж, як у суддів Верховного суду", - уточнив Вашадзе.

Крім того, він повідомив, що законопроект про Антикорупційний суд гарантує "повну можливість незалежності, гарантує те, що не зможе хтось провести свого кандидата в Антикорупційний суд".

"Чи змінилися вимоги до кандидатів - ми прибрали ті вимоги щодо міжнародного досвіду і так далі. Політики, люди, пов'язані з політикою, правоохоронні органи, прокурори не повинні брати участь в цьому конкурсі", - підкреслив Вашадзе.

Також він повідомив, що Антикорупційний суд розслідуватиме всі справи, "підслідні НАБУ, тільки великі справи і справи великих чиновників".

"Тільки Генеральний прокурор може залучати їх до відповідальності (суддів Антикорупційного суду), якщо будуть якісь акти не добропорядність з їх боку. Розслідувати буде ДБР", - зазначив Г. Вашадзе.

Він додав, що є пропозиція, згідно з якою Антикорупційний суд буде вести тільки нові справи.

Раніше повідомлялося, що за словами спікера парламенту Андрія Парубія Верховна Рада 24 травня має розглянути і ухвалити закон про Антикорупційний суд.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати