Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Клих перебуває в дуже важкому стані, йому потрібна медична допомога, - правозахисниця

22 жовтня, 11:07
Фото з відкритих джерел

Російська правозахисниця Зоя Свєтова заявила, що український політв'язень в Росії Станіслав Клих перебуває в дуже важкому стані і йому потрібна термінова медична допомога, повідомляє Радіо Свобода.

"На сьогоднішній день в дуже важкому стані перебуває Станіслав Клих... Це людина, яка зійшла з розуму через ті тортури, які до неї застосовували при затриманні і під час попереднього слідства. Абсолютно незрозуміло, як ця людина буде перебувати в колонії, куди її повинні найближчим часом відправити (зараз він сидить в грозненському СІЗО)", – сказала Свєтова.

На її думку, в даний час "необхідно провести судово-психіатричну експертизу Клиха в Інституті імені Сербського, необхідно якомога швидше відправити його на батьківщину, покласти там в психіатричну лікарню". Свєтова назвала Клиха "страшною жертвою цих репресій Росії по відношенню до українських громадян".

Нагадаємо, лідер Української національної асамблеї (УНА) Микола Карпюк був затриманий в Росії в березні 2014 року. Українського журналіста Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території РФ, куди він приїхав у гості до вагітній подрузі.

У травні 2016 року Верховний суд Чечні виніс їм вирок – обох визнали винними в участі в бойових діях на боці Республіки Ічкерія в 1990-х і засудили до 22,5 і 20 років колонії відповідно. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а їх визнання були отримані російським наслідком під тортурами.

У лютому 2016 року російська правозахисна організація "Меморіал" визнала Карпюка і Клиха політв'язнями.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати