Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У США помер Філіп Рот, лауреат Пулітцерівської та Букерівської премій

23 травня, 09:14
Фото The New York Times

У США помер лауреат різних премій в галузі літератури Філіп Рот. Автору книг "Американська пастораль" і "Випадок Кравця" було 85 років. Як повідомляє The New York Times з посиланням на подругу сім’ї покійного Джулію Турман, причиною смерті стала хронічна серцева недостатність.

Нащадок єврейських мігрантів з Галичини, Рот народився в березні 1933 року. Після нетривалої роботи в журналі New Republic він зайнявся письменницькою діяльністю. Уже перша книга Рота — "Прощай, Коламбус" була удостоєна Національної книжкової премії. Далі були такі книги як "Вона була така гарна", "Великий американський роман", "Трилогія про Девіда Кепеша" і "Скарга Портного". Як пише The New York Times, книги Рота поставили його в один ряд з такими авторами другої половини XX століття як Сол Беллоу і Джон Апдайк.

Серед робіт 2000-х років роман “Змова проти Америки”, де Рот в стилі альтернативної історії описав прихід в США до влади нацистів. Причому перемогу над Франкліном Рузвельтом в його книзі здобув здійснивший перший в США трансатлантичний переліт поодинці Чарльз Ліндберг. Приводом став той факт, що останній свого часу захоплювався Адольфом Гітлером.

Рот не був володарем Нобелівської премії з літератури, але при цьому двічі ставав лауреатом премії американського пен-клубу, міжнародної Букерівської премії, а також Пулітцерівської премії. У 2010 році президент Барак Обама вручив Роту Національну гуманітарну медаль США, яка вручається за особливий внесок в гуманітарну науку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати