Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мер Дніпра розраховує на підтримку української діаспори

23 серпня, 21:58

Міський голова Борис Філатов запросив представників української діаспори приєднатися до своєї команди, щоб разом зробити Дніпро європейським містом. Про це він заявив на Форумі української молоді діаспори, який триває у Дніпрі. Конгрес зібрав понад 700 діаспорян і представників українських молодіжних організацій. У своїй промові на форумі очільник міста наголосив: Дніпро почав змінюватися на краще, й одним із вагомих доказів цього є міжнародна довіра. «Зараз нам дуже потрібна ваша підтримка, досвід і вміння налагоджувати ділові відносини. Допоможіть нам, і ви не пошкодуєте. Адже тут, у Дніпрі, ми звикли працювати на результат», зазначив Борис Філатов. Міський голова розповів учасникам форуму про новий формат роботи мерії, який нині запроваджує його команда. Головні принципи – це прозорість та безкомпромісна позиція щодо недобросовісних посадовців. Очільник Дніпра також згадав, як за часів своєї журналістської діяльності неодноразово спілкувався з представниками української діаспори у різних країнах світу. Найемоційнішим моментом виступу стало питання, яке Борис Філатов поставив учасникам зібрання.«Чи готовий хтось із вас повернутися сюди з сім'ями, щоб розбудовувати Україну? А ми це робимо щодня. І сподіваємося на вашу участь. Хочемо, щоб у вас з'явилося бажання жити в цій країні. Можливо, хтось із присутніх у цій залі в майбутньому стане працівником нашої мерії або навіть міським головою. Ласкаво просимо», – сказав мер Дніпра.

Гості Форуму української молоді розповіли про значення конгресу для розвитку Дніпра та України. Президент Світового конгресу українських молодіжних організацій, очільник Україно-сербської торгово-промислової палати Мирослав Гочак переконаний, що форум у Дніпрі сприятиме започаткуванню культурних і бізнес-проектів.

«Цей захід вперше проходить на Східній Україні. Важливий елемент форуму – співпраця українських молодіжних організацій діаспори з громадським сектором молоді України, обласними та місцевими радами», – сказав він.  М.Гочак зазначив, що багато світових політиків мають українське походження і цей потенціал необхідно використовувати, чого зараз майже не відбувається. Українська діаспора, на думку делегатів, має сприяти в євроінтеграції України. Зокрема, українці з-за кордону допомагали наданню безвізу для нашої країни. «Це успіх і наших діаспорян. Ми переконували уряди деяких держав, що, незважаючи на гібридну війну з Росією, українці заслужили безвізовий режим. І ми це отримали. Ми також доклали чималих зусиль, щоб Нідерланди  передумали і підписали Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, яка має запрацювати 1 вересня», – зазначила речник української громади в угорському парламенті та перший заступник президента Світового конгресу українців Ярослава Хортяні. Наступний крок у євроінтеграції України, вважає вона, – вступ до НАТО, а потім і до Європейського Союзу. І тут також необхідна допомога діаспори, яка зможе донести до європейських країн інформацію про потенціал України.

«Коли ви думаєте, що ні на що не впливаєте, – це помилка. Кожен із вас може наблизити той час, коли Україна переможе Росію, стане більш сильною державою, вступить до НАТО і ЄС. Все у ваших руках. Ви можете створювати інформаційні сайти, знайомитися сьогодні з активною молодю Дніпра і всієї України. Цей форум – унікальний майданчик, який створив для нас міський голова Борис Філатов», – зазначив народний депутат Дмитро Лубінець.

На думку представників української діаспори, перед повною євроінтеграцією Україна має стати економічно сильною державою.

«Перемогою Євромайдану скористався Путін. Він відхопив Крим, веде війну на Донбасі. Але прагнення бути частиною Європи – органічне для українського народу, і європейська спільнота це відчула. Зараз Європа – наш союзник», – зазначив голова Української всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний. Також діаспора може сприяти залученню в Україну іноземних інвесторів, вважають народні депутати, які брали участь у зібранні.

«Ми готові надавати іноземним інвесторам повне сприяння. Ми запрошуємо їх і захищатимемо їхні інтереси. Україна – це надійний і щирий партнер»,  – сказав парламентар Олег Барна. Крім того, народні депутати повідомили, що підготують звернення до СКУМО та СКУ з проханням оцінити ефективність роботи послів України в інших державах.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати