Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЄС закликав Росію негайно звільнити засудженого історика Юрія Дмитрієва

24 липня, 22:58

Європейський союз засудив вирок російського суду досліднику Юрію Дмитрієву (3,5 роки ув'язнення) та закликав негайно звільнити його.

Про це йдеться у заяві речника ЄС, оприлюдненій 24 липня на сайті Європейської Служби зовнішніх дій, передає hromadske.

У документі зазначається, що звинувачення, які висунули проти Юрія Дмитрієва, — голови Карельського відділення Московської правозахисної групи «Меморіал», — виглядають політично вмотивованими через його правозахисну роботу та розслідування політичних репресій радянського періоду.

«Поводження з ним є частиною тенденції арештів та дискредитації правозахисників у Російській Федерації, що наростає. Це рішення загрожує подальшим згортанням простору для цивільного суспільства та для незалежних голосів у цій країні», — йдеться у заяві.

ЄС закликав російську владу негайно звільнити Дмитрієва, враховуючи його вік та стан здоров’я, а також з огляду на пандемію коронавірусу.

22 липня російського дослідника, який відкрив місце масових розстрілів в урочищі Сандармох, Юрія Дмитрієва попередньо засудили до 3 років 6 місяців колонії суворого режиму через те, що він начебто насильницьки домагався своєї неповнолітньої прийомної доньки. Водночас Дмитрієва виправдали за статтями про виготовлення порнографії та зберігання зброї.

Дмітрієва затримали у грудні 2016 року через анонімне звернення до правоохоронців. Потім слідчі заявили, що 62-річний історик з 2008 до 2015 рік фотографував оголеною свою одинадцятирічну прийомну доньку.

Історик вину не визнав і казав, що дитину фотографував для моніторингу її здоров'я і звітності перед органами опіки.

На початку 2018 року історика відпустили з СІЗО, а у квітні виправдали щодо виготовлення порнографії та ненасильницьких розпусних дій.

27 червня 2018 року Дмитрієва затримали через начебто насильницькі дії сексуального характеру щодо людини до 14 років.

Дмитрієв вважає, що справу проти нього завели саме через його професійну діяльність. «Меморіал» так само називає справу політично вмотивованою, а самого Дмитрієва визнала політв’язнем.

Найбільше відкриття Дмитрієв зробив у 1997 році — урочище Сандармох у Медвеж'єгорському районі Карелії. Там, за різними оцінками, було розстріляно від шести до семи тисяч людей. Серед них — сотні відомих українців, зокрема Микола Куліш, Лесь Курбас, Антін Крушельницький і Микола Зеров. Особи більшості розстріляних Дмитрієв встановив за архівами НКВД.

Як пояснює «Російська служба BBC», у час затримання історика в Росії почали поширювати альтернативну версію появи масових поховань у Сандармоху: начебто там фінські військові під час Другої світової розстріляли близько 20 тисяч радянських військовополонених.




  
  

  
  

  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати