Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Тернопільщині почали виплачувати профтехучилищам трьохмісячний борг із зарплат та стипендій

26 жовтня, 15:34

Заборгованість перед профтехзакладами Тернопільщини погасять повністю. Вона становить 15 мільйонів гривень, це за невиплачені зарплати, стипендії, за енергоносії та харчування студентів. Кабінет Міністрів України виділив Тернопільщині 77 млн грн. стабілізаційної дотації. Частина цих коштів одразу піде на погашення боргу перед профтехосвітою, решту – будуть  розподілені між галузями медицини та соціального захисту.

Цей борг утворився внаслідок того, що утримання 17 закладів професійно-технічної освіти у 2016-му було перекладено з державного на місцеві бюджети, які не змогли профінансувати ці видатки. Частково питання вирішувалося виділеними коштами із обласного та тернопільського міського бюджетів (47 мільйонів гривень), відтак зарплати та стипендії профтехосвіті виплачували до липня цього року. Зазначимо, 13 жовтня працівники та студенти  профтехучилищ Тернопільської області провели попереджувальний мітинг, на якому вимагали повернути їм трьохмісячний борг до  25 жовтня.

Загалом утримання професійно-технічної освіти обходиться Тернопільщині у 190 мільйонів гривень на рік. За словами очільника Тернопільської ОДА, область не здатна утримувати таку кількість профтехзакладів самостійно.

“Тернопільська область не здатна утримувати професійно-технічну освіту за власний кошт. Сьогодні власні надходження області – це триста мільйонів гривень. Це дві третіх суми мала би забирати професійно-технічна освіта”, – зазначає голова Тернопільської ОДА Степан Барна. Він наголошує, що ця освітня галузь потребує кардинальних змін. – “Має бути цільове або державне замовлення. Якщо область відчуває потребу, наприклад, у водіях, ми маємо розуміти, скільки водіїв нам потрібно в області, і скільки буде працевлаштовано у цьому році. Якщо ми маємо цього року більше як три тисячі з половиною випускників і лише 64 відсотки працевлаштованих, то логічне питання: навіщо ми виділяємо кошти на навчання тих дітей і утримання приміщень тих професійно-технічних училищ, які не виконують державної функції. У нас сьогодні є замовлення з боку 44-ї бригади ЗСУ, яка дислокується в Тернопільській області, на більше як півтисячі водіїв і кухарів. І це не військові спеціальності, це спеціальності цивільні, але із військовою заробітною платою не менше семи тисяч гривень. І ми не здатні за рахунок професійно-технічної освіти забезпечити цю потребу”.

У Тернопільській облдержадміністрації також наголошують, що місцева влада мало би мати вплив на призначення керівників закладів профтехосвіти і на формування переліку підготовки спеціалістів, які необхідні області.

“Я вимагаю від міністерства визначитися щодо статусу професійно-технічної освіти в області. Якщо професійно-технічні училища утримуються за рахунок бюджету області, то вони й мають бути підпорядковані області. Ми маємо призначати директорів, маємо нести відповідальність за утримання цієї сфери, маємо усвідомлювати наслідки витрат коштів, які йдуть на професійно-технічну освіту. Саме тому я ставлю питання про необхідність так званого державного замовлення або військового замовлення під навчання дітей, які будуть виконувати державну функцію, будуть працювати на тих чи інших підприємствах. У нас сьогодні є підприємство, на якому іде ротація майже півтисячі людей щороку. Півтисячі фахівців треба готувати. Чому не можуть виконувати цю функцію професійно-технічні училища області. Ми сьогодні маємо набрати на підприємство в Чорткові 2 тисячі людей. Воно готове інвестувати в обладнання для навчання, таким чином підприємство вирішило би свої кадрові питання, адже дітей навчали б під конкретне замовлення. Але сьогодні професійно-технічна освіта не працює з подібними підприємствами, ані з армією, ані з приватним бізнесом”, – говорить Степан Барна.

Коштів, які виділив Кабінет Міністрів, має вистачити на фінансування закладів професійно-технічної освіти до кінця цього року.

Тамта ҐУҐУШВІЛІ, Тернопіль

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати