Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Рівному створять пам’ятник художнику

26 жовтня, 18:07

У Рівному хочуть спорудити пам’ятник художнику Георгію Косміаді. На це з місцевого бюджету виділять майже 500 тисяч гривень. Його планують встановити до кінця року, адже саме цьогоріч минає 130 років із дня народження митця.

Георгій Косміаді був художником, архітектором, актором-режисером-декоратором. Але його знали, перш за все, як вчителя-новатора, розповідають краєзнавці.  Георгій Косміаді прожив у Рівному 24 роки, любив це місто і був тут щасливим, ділиться спогадами його 92-річна донька Надія.

Він працював викладачем малювання, креслення, каліграфії в усіх 5 гімназіях міста (українській, польській, російській, єврейській), початковій художній школі та інших навчальних закладах. Щоб спілкуватися з учнями на рівних, швидко вивчив українську й польську мови. Іноді діти приходили малювати додому до вчителя. Саме завдяки Георгію Косміаді малюнки рівненських  школярів у 1936 році побачили в Парижі на престижній виставці. Коли перед війною родина художника вирішила переїхати у Німеччину, де жили родичі дружини, Георгій Косміаді потайки вивіз туди і роботи своїх учнів.

Деякі з них сьогодні повернулися в Рівне. Архіви батька передала Надія Косміаді. Сьогодні ж жінка має намір створити тут його музей.

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати