Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сьогодні відбудеться черговий Smart Talk на тему "Соціальне житло"

27 березня, 09:11

27 березня о 10:00 в прямому ефірі Українського кризового медіа-центру відбудеться ІV дискусія Smart Talk «Соціальне житло». Під час дискусії експерти спробують відповісти на такі питання: в якому стані знаходиться приватний житловий фонд України; скільки коштує його оновлення; скільки має коштувати доступне житло в Україні; що таке доступне і соціальне житло та скільки його має бути.

Smart Talk – спільний проект Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) та Українського кризового медіа-центру за інформаційної підтримки газети «День» – це серія зустрічей, присвячена комунікації основних аспектів реформи соціальної сфери в Україні, відповідно до результатів комплексного дослідження «Політика соціального прагматизму».

Smart Talk про соціальне житло буде поділено на три підтеми: соціальний аспект українського ЖКГ, що таке доступне і соціальне житло, та хто і за чий кошт має забезпечити українців якісним житлом. Тривалість обговорення кожної підтеми – 15 хвилин.
Участь у Smart Talk візьмуть:

- науковий консультант Інституту суспільно-економічних досліджень Всеволод Ніколаєв;

- Народний депутат України Наталія Веселова;

- Директор департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Дмитро Корчак;

- Голова правління ГО «Інститут просторового розвитку» Юрій Манцевич;

- Генеральний директор Міжнародного благодійного фонду «Україно! Я за тебе!» Валерій Омельчук.

Модератор заходу – ведуча і журналіст Ілона Довгань.

Українці загалом володіють одним млрд кв. м житла, або приблизно 24 кв. м на особу. При цьому житлова площа розподілена нерівномірно і 40 % українських сімей забезпечені житлом на рівні менше соціальної норми – 13,65 кв. м житлової площі на особу. До 70 % будинків потребують оновлення.

Для проведення капітального ремонту тільки у 370 млн кв. м житла в міських багатоквартирних будинках необхідно 185 млрд грн.

Як зазначає науковий консультант ІСЕД, професор Всеволод Ніколаєв, у цивілізованих країнах світу не менше 70 % всього житла є доступним для середнього класу. Житло вважається доступним, коли витрати сімей на нього і комунальні послуги не перевищують 40 % їхніх доходів. Ще 10-15 % становить соціальне житло для малозабезпечених сімей.

«Наслідуючи досвід розвинутих країн, ми повинні прагнути до того, щоб, при державній підтримці, більшість українців могли придбати власне житло, але, за нашими розрахунками, 70-80 % сімей неспроможні купити, утримувати та ремонтувати свої домівки. Тому на перший план виходить формування фонду соціального житла», – зазначає експерт.

Сьогодні в Україні практично відсутнє будівництво соціального житла. Держава фінансує менше 1 % житлового будівництва.

Побачити та почути Smart Talk можна буде на таких комунікаційних майданчиках:
- YouTube канал UCMC (https://www.youtube.com/UACrisisMediaCenter);
- Facebook сторінка ІСЕД (https://www.facebook.com/iser.org.ua/);
- веб-сайт газети «День» (https://day.kyiv.ua).

Тривалість Smart Talk: 45 хвилин.

Захід відкритий для ЗМІ за умови ОБОВ'ЯЗКОВОЇ акредитації ([email protected]).

Спікери будуть доступні для надання коментарів після закінчення прямого ефіру у приміщенні Українського кризового медіа-центру.

Smart Talk відбудеться за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 2 (приміщення Українського кризового медіа-центру).

Контактна особа: Антон Дробович – (044) 223-29-17.

Довідково:
Дослідження «Політика соціального прагматизму» пропонує державі та суспільству принципово нову концепцію суспільних відносин, що базуватиметься на практичному забезпеченні гідного та щасливого життя людини. У Політиці закладено модель ефективного соціального захисту, охорони здоров’я, а також описано умови формування відповідального ставлення людини до власного життя та користування суспільними благами, в тому числі через розвиток освіти та культури.
Інститут суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) є неурядовим аналітичним центром, що об’єднує провідних фахівців різних сфер, які мають досвід аналізу державної політики та розробки ефективних рішень. Місія ІСЕД – бути інтелектуальним мостом довіри між владою, бізнесом та громадою задля досягнення синергії та кращих результатів. Основна діяльність Інституту полягає в аналітиці та вдосконаленні державної політики в усіх сферах суспільно-економічного розвитку. Більше про Інститут за посиланням – http://iser.org.ua/

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати