Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Закарпатті завершився "Книга-фест"

27 травня, 22:22

Упродовж двох днів 26-27 травня в Ужгороді тривала традиційна, вже п’ята за ліком, книжкова виставка «Книга-фест 2016». 26 травня в галереї «Ужгород» свої видання представили одинадцять закарпатських видавництв, київські «Академія» та «Український пріоритет», а також львівське видавництво «Апріорі». У програмі фесту відбулася низка цікавих заходій та зустрічей.

Відкрила фест акція «Літературне добросусідство» за участі Генерального консула СР в Ужгороді Янки Буріанової, письменників, літературознавців, видавців, журналістів, бібліотекарів, представників влади. У Закарпатській організації Національної Спілки письменників України презентували видання словацьких авторів, виданих на Закарпатті, а також закарпатських письменників, книги яких перекладені на словацьку мову. Голова ЗО НСПУ  Василь Густі відзначив, що «інтерес закарпатців і словаків до літератур одне одного вже втілений у солідній колекції перекладних видань окремих авторів, двомовних антологіях і спеціалізованій періодиці».

Голова Союзу русинів-українців Словаччини Петро Сокол каже, що  «такі зустрічі потрібно проводити якомога частіше, адже обмін думками є шляхом до самозбагачення. І не тільки в своєму середовищі, але й між словацькими та українськими письменниками. Щиро вдячний, що Закарпатська ОДА надсилає словакам чимало книжок, які виходять у вас. Проте, читаючи ці книги, а особливо великі довідники, бачу, що чимало історичної, політичної, культурної інформації суперечать одна одній. Як діти будуть вирости патріотами, якщо вони читатимуть по-різному трактовані політичні події та історичні явища, які мали і мають місце в Україні». 

Упродовж акції йшлося і про стан та проблеми  книговидання на книгорозповсюдження на Закарпатті. На жаль, тут немає чим особливо пишатися. Адже, якщо торік на Львівщині було видано 1379 найменувань книг, то на Закарпатті лише 197, загальний тираж видань становив 97 тисяч примірників, а це – 0,1 книги на одного мешканця краю. Літературознавець Дмитро Федака резюмував: «У 1970-их роках цей показник становив 4,5 книг на одного закарпатця, проте разом із усамостійненням України система книговидання і книгорозповсюдження розвалилась». Також, окрім Ужгорода та Мукачева, на Закарпатті практично не залишилось книгарень, або ж їх вони займають невеличкий куточок у якихось торговельних точках.  

Продовженням фесту стали відвідини «Шевченківської алеї» у селі Нижнє Солотвино на Ужгородщині, яку два роки тому, з нагоди 200-річчя від дня народження  Тараса Шевченка висадили письменники Закарпаття за підтримки дирекції ДП «Ужгородський лісгосп». До цієї благородної справи долучилися українські і словацькі письменники, науковці із Пряшівського та Кошіцького самоврядних країв.

Упродовж «Книга-фесту 2016» відбулась низка презентацій нових видань, благодійна акція «Бібліотека українського воїна», а також конкурс на краще видання. Гран-прі цьогорічного фесту присудили видавництву «Гражда» за книгу «Королевське Євангеліє 1401р.». А вже наступного тижня свято книги продовжить соціокультурний проект «Все Закарпаття читає дітям», приурочений до Міжнародного дня захисту дітей. До дітей з вадами розвитку завітають учасники проекту, які вручать їм подарунки від видавництв-учасників «Книга-фесту».

Оксана ДУДАШ, Ужгород, для «ДНЯ», фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати