Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міноборони Польщі: Україна та Грузія повинні якнайшвидше стати членами НАТО

27 травня, 16:05
Фото Reuters

Україна та Грузія повинні стати членами НАТО так швидко, як це можливо.

Про це заявив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак під час недільного засідання Парламентської асамблеї НАТО у Варшаві, повідомляє Укрінформу.

“Пріоритетом польської політики є підтримка України і Грузії. На наше переконання, ці обидві країни намагаються якомога краще виконувати свої зобов'язання у рамках співпраці з НАТО. Ми переконані, що як Україна, так і Грузія мають якомога швидше вступити до НАТО”, - підкреслив Блащак.

Міністр висловив сподівання, що Альянс активно в індивідуальному порядку розвиватиме співпрацю з країнами, які цього потребують. Він додав, що НАТО має прийняти позитивне рішення про надання Україні та Грузії Плану дій щодо членства в НАТО, що розглядалося ще 10 років тому в Бухаресті.

“Ми повинні підтримувати їх на цьому шляху, пам'ятаючи, що вони разом з Молдовою, є серед наших партнерів, які найбільше можуть постраждати від  дестабілізації з боку Росії. Особливу увагу ми повинні звернути на сфери, які допоможуть їм посилити протидію російським деструктивним діям”,- констатував польський міністр. 

Блащак зазначив, що війська НАТО мають перевагу над російською армією кількісно і технологічно, але росіяни сьогодні краще підготовлені до класичної війни. 

“НАТО лише зараз готується обороняти балтійські країни і Польщу завдяки вдалим рішенням, прийнятим на самітах в Уельсі та Варшаві. Тому ми віримо, що липневий саміт НАТО буде черговим кроком у напрямку відлякування й оборони, відновлення можливостей Альянсу вести широкомасштабні бойові дії”,- підкреслив він.

Міністр додав, шо для цього необхідні нові елементи управління, зокрема нове командування НАТО наземного компоненту армійського рівня, у створенні якого Польща може взяти участь. 

Він також наголосив, що Альянс потребує зараз більше сил високої готовності, створення більш детальних оборонних планів, і зміни військових навчань у відповідності до оборонних потреб.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати