Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Херсонський комунальний транспорт поповниться вживаними машинами з ЄС

27 жовтня, 19:29

У вересні цього року МКП «Херсонелектротранс» провело тендерну закупівлю через систему Prozorro. На придбання 12 тролейбусів із міського бюджету надали 14 мільйонів гривень. У тендерному оголошенні покупець заявив, що планує придбати 12 одиниць техніки, яка була у використанні в країнах Європейського Союзу. Розглянувши чотири пропозиції, переможцем торгів визнали ТОВ «Торговий Дім «ЛІТАН», який запропонував поставити 12 тролейбусів за 13 мільйонів 347 тисяч гривень. Як з’ясувалося згодом, міський тролейбусний парк поповниться машинами Skoda 14TR, випущеними в 90-х роках минулого століття.

Після оголошення результатів торгів у Херсоні почали лунати звинувачення на адресу «Херсонелектротрансу» в тому, що підприємство витратило занадто великі кошти як для такої техніки. До прикладу, наводять закупівлю цих же тролейбусів у того ж ТД «ЛІТАН» іншими містами (Суми, Миколаїв, Біла Церква), де ціна за одиницю транспорту склала близько 750 тисяч гривень. Відомості про ці закупівлі також є на порталі prozorro.gov.ua. Такі розбіжності в ціні однакових тролейбусів змусили говорити місцевих активістів про змову МКП з постачальником та про можливі «відкати».

Після резонансу у ЗМІ директор МКП «Херсонелектротранс» Єгор Устінов заявив, що домовлятиметься з постачальником про зниження ціни та покращення комплектації тролейбусів: використання якіснішої фарби, надання нових шин, обтяжка сидінь тощо. Днями Устінов заявив, що в результаті переговорів ціну за 12 тролейбусів вдалося зменшити до 12 мільйонів 924 тисяч гривень, а міський бюджет заощадить 423 тисячі гривень.

Що ж до стану тролейбусів, то Єгор Устінов вважає, що вживані машини з ЄС — кращі, ніж нові українського виробництва. За його словами, стояло завдання купити якомога більше одиниць техніки за прийнятною ціною, адже рухомий склад підприємства давно потребує поповнення.

Оцінити, наскільки якісно «Херсонелектротранс» використав кошти громади і чи комфортно їздити у придбаних тролейбусах, городяни зможуть уже до кінця цього року. За умовами тендера, тролейбуси мають бути закуплені й доставлені до 15 грудня.

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати