Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЄКА і НАСА розпочали проект з доставки зразків марсианського ґрунту

28 квітня, 18:08
Фото: NASA

Європейське космічне агентство (ЄКА) та Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (НАСА) заявили про запуск спільного проекту, в рамках якого США і Європа можуть відправити на Марс ще одну місію, яка вперше доставить на Землю зразки марсіанських порід і ґрунту, повідомляється на офіційному сайті Європейського космічного агентства.

"Наші минулі марсіанські місії показали, що на Марсі присутні сліди давно пересохлих річок і озер, де були всі умови для зародження життя. Якщо нам вдасться отримати і доставити на Землю зразок їх порід, ми зробимо гігантський стрибок в розумінні того, чи була його поверхню населеної в минулому ", - заявив Томас Цурбухен, заступник керівника наукового підрозділу НАСА.

У грудні 2012 року, після успішної посадки марсохода Curiosity в кратер Гейла на екваторі Марса і почала вивчення таємниць цього висохлого озера, НАСА оголосило про намір створити ще один ровер, який повинен відправитися на червону планету в 2020 році.

Як спочатку підкреслювали в НАСА, цей марсохід по своїй начинці буде повним спадкоємцем Curiosity - він буде заснований на тій же платформі, що і четвертий ровер НАСА, але при цьому буде оснащений іншим набором інструментів. Їх головним призначенням буде не пошук слідів води, а перевірка здатності Марса в минулому і сьогодні підтримувати життя і збір зразків марсіанських порід і грунту.

Подібні завдання, поставлені НАСА, відразу викликали масу питань у наукового співтовариства - навіть якщо "Марс-2020" збере багато цікавих зразків, він не зможе доставити їх на Землю. Це завдання, як заявив Цурбухен і Девід Паркер, керівник програм по роботизованому і пілотованого вивчення космосу в ЄКА, буде вирішувати третя місія, плани з будівництва якої зараз опрацьовуються двома космічними агентствами.

"Труднощі, пов'язані з польотом на Марс і поверненням на Землю, настільки великі, що ми можемо перемогти їх тільки разом з міжнародними та приватними партнерами. Ми завжди були готові до такої співпраці, враховуючи те, що в нашій організації складається 22 країни і ще більше число комерційних компаній ", - заявив Паркер.

Перші плани зі створення подібної місії, як заявили чиновники, будуть представлені публіці в 2019 році на черговій нараді міністрів країн-учасниць ЄКА.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати