Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відбудеться експедиція до потонулого судна "Титанік", щоб дістати телеграф

28 травня, 20:00

Федеральний суддя США дозволив компанії RMS Titanic Inc. відправити експедицію до потонулого судна "Титанік", щоб вилучити з нього унікальний телеграф Марконі.

Про це повідомляє Business Insider, передає Укрінформ.

"RMS Titanic Inc. ... планує відправити дистанційно керований апарат (ROV) у каюту Марконі - приміщення, з якого оператори подавали азбукою Морзе сигнали про допомогу після того, як корабель врізався в айсберг 108 років тому", - йдеться у повідомленні.

Суддя постановив, що бездротовий телеграф має "історичну, освітню, наукову та культурну цінність", тому експедиція виправдана.

"Якби не це радіо, ніякі сигнали лиха не могли б бути відправлені, ніхто б не вижив, і ми, можливо, ніколи б не знайшли "Титанік"", — сказав президент RMS Titanic Inc. Бреттон Ханчак.

Водночас інші групи, включаючи Національне управління океанічних і атмосферних досліджень, виступили проти цієї комерційної місії, закликаючи до збереження місця аварії, які вони рекомендують вважати братською могилою.

Як повідомляється, команда вже готується до місії, яка має відбутися наприкінці серпня або у вересні, якщо вона буде безпечною в умовах пандемії.

Планується відправити плавучого робота до судна, знайти потрібну каюту, зробити знімки і використовуючи спеціальний інструмент, прикріплений до робота - вилучити необхідний апарат.

Ця експедиція буде не першим глибоководним зануренням для RMS Titanic Inc. У компанії були права на вивчення місць аварії суден з 1980-х років, і раніше вона зібрала понад 5000 артефактів.

 
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати