Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Супрун закликалає українців не погоджуватися на магнітотерапію

31 травня, 18:10
Фото з архіву "Дня"

Магнітотерапія у світі давно визнана ненауковим методом і не має нічого спільного з лікуванням чи профілактикою захворювань.

Про це виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

"У західному світі цей метод терапії вже давно визнаний ненауковим і не використовується взагалі. У наших клініках магнітна терапія все ще зустрічається в переліку доступних процедур. Вилікувати зазвичай обіцяють від болю, зупинити прогресування запальних процесів, зміцнити стінки кровоносних судин і навіть нормалізувати психоемоційний фон - тобто майже все. Показання до терапії дуже загальні, будь-хто може пройти процедуру. Найбільш цікавим є те, що побічних ефектів також не обіцяють", - написала вона.

Супрун наголосила, що переважна більшість досліджень, проведених за останні три десятиліття, показали, що статичні магнітні пристрої не мають на людський організм жодного ефекту, а відповідно, і шкоди. Ще в 2002 році Національний науковий фонд США (National Science Foundation) визнав магнітну терапію "псевдонауковою".

За словами в.о. міністра, існує дуже багато приладів, в які інтегрують так звані терапевтичні магніти: браслети, кільця, взуттєві вставки, одяг та навіть матраци. Проте в більшості випадків терапію проводять на спеціальному апараті. В такій терапії застосовується ефект статичних (незмінних) магнітів. Магніти створюють низькочастотне поле, шляхом дії якого поліпшується приток та розрідження крові, що перешкоджає закупорюванню судин. Додатковим ефектом також є начебто насичення тканин киснем та покращення обміну речовин. Таким чином, кровоносній системі стає набагато легше виконувати свою головну функцію.

"Хоча така ідея може здатися привабливою, оскільки кров містить залізо, а магніти притягують залізо. В нашому організмі залізо в крові пов'язане з гемоглобіном і не є феромагнітним (це постійний вид магнетизму, який тримає магніти на холодильнику, наприклад). За словами науковців, якби кров була такою, то будь-яка процедура, наприклад, магнітно-резонансна томографія була б дуже небезпечною для нас. До того ж, адепти цієї терапії обіцяють, що магнітні хвилі підсилюють дію ліків і при цьому зменшують їх шкідливі побічні ефекти. Знову ж таки, механізм такого впливу науково не доведений", - наголосила Супрун.

У цьому зв'язку вона закликала українців не погоджуватися на такий тип лікування і вимагати надання допомоги за міжнародними рекомендаціями. "МОЗ України дозволив кожному медзакладу послуговуватися міжнародними протоколами лікування. Ми запустили онлайн-платформу, де зібрані міжнародні протоколи лікування, якими українські медики зможуть користуватися безоплатно", - зазначила керівник МОЗ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати