Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Якщо ти проти Путіна, твоє життя нічого не варте»

Реакція світової громадськості на вбивство Нємцова
28 лютого, 09:44

Новина про вбивство російського опозиційного політика Бориса Нємцова сколихнула Росію і світ. Останнім часом він неодноразово ділився побоюваннями за своє життя.

«Борис періодично отримував анонімні погрози в соціальних мережах, але не надавав цьому значення. Він завжди ходив без охорони», - зазначив соратник Нємцова, активіст руху «Солідарність» Ілля Яшин. Він першим повідомив про трагедію, яка сталася за 100 метрів від Кремля. Як уточнив головред радіостанції «Ехо Москви» Олексій Венедиктов - Нємцов убитий чотирма пострілами в спину...

Борис Нємцов був одним із тих, хто відкрито критикував режим Володимира Путіна і так само відкрито підтримував Україну під час помаранчевої революції в 2004-му і Євромайдан в 2013-му. І російська влада, як вважають багато експертів, розглядала Нємцова не просто як опозиціонера, а й як головного опонента.

«Про політику з матусею теж поговорити дуже любимо. Вона категорично проти того, що відбувається на Україні, вважає, що це катастрофа і повний кошмар. Але більше, ніж Україна, її хвилює Путін. Щоразу, як я їй телефоную, вона говорить: «Коли ти припиниш лаяти Путіна? Він тебе вб'є!» І це на повному серйозі», - заявив Нємцов в одному з останніх інтерв'ю.

Президент України Петро Порошенко також оперативно відреагував на трагедію в Москві. «Шок. Бориса вбили. Складно в це повірити. Немає сумнівів, що вбивці будуть покарані. Рано чи пізно. Світла пам'ять…», - написав Порошенко в twitter.

На думку президента Литви Далі Грибаускайте, «вбивство Бориса Нємцова показує, що Росія скочується в пітьму терору проти власного народу».

Сполучені Штати також засудили злочин і закликали Москву провести швидке, неупереджене і прозоре розслідування.

Тим часом, сам президент РФ Володимир Путін назвав це вбивство «провокацією». «Путін зазначив, що це жорстоке вбивство має всі ознаки замовного і носить виключно провокаційний характер», - сказав його прес-секретар Дмитро Пєсков. Однак громадськості це здається дуже малоймовірним. Борис Нємцов був також одним з організаторів опозиційного маршу «Весна», який був запланований на завтра, 1 березня. Його вбивство - сильний удар по російській опозиції, яке може ознаменувати нову хвилю репресій проти незгодних з думкою влади.

«Було б марною тратою часу роздумувати, що означає це вбивство, тому що почерк очевидний. Якщо ти проти Путіна, твоє життя нічого не варте», - вважає російський опозиціонер Гаррі Каспаров.

Експерти та західні лідери схильні бачити в цій трагедії нові репресії проти незгодних з Кремлем. Блогер Андерс Остлунд навіть порівнює цю трагедію з вбивством радянського держдіяча Сергія Кірова. «Вбивство Сергія Кірова в 1934-му році позначило початок «Великого терору» в СРСР», - нагадує блогер Андерс Остлунд.

На думку російського незалежного журналіста Семена НОВОПРУДСЬКОГО, вбивство Нємцова «не вигідно нікому». «Хоча вбивцями безумовно стали люди або пов'язані з владою, або остаточно знищені як адекватні особи абсолютно божевільною російською офіційною пропагандою. Це вбивство - остаточна крапка в надіях на можливість мирної трансформації влади в Росії», - зазначив у коментарі «Дню» пан Новопрудський.

За його словами, вбивство Бориса Нємцова можна вважати «точкою відліку початку громадянської війни або найжорстокішого тоталітаризму в Росії». «Це політичне вбивство відкриває нову і, безсумнівно, вкрай сумну главу в російській історії. У Росії не залишилося мирного виходу з політичної катастрофи, в яку її загнали Путін і його оточення», - додає Семен Новопрудський.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Убит по приказу пропагандиста

Его убили мертвецы

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати