Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Психічно нездоровий — значить безправний?

04 вересня, 00:00

Нагадаємо, що в квітні поточного року в лікарні стався інцидент, який ще раз підтвердив повне безправ'я психічних хворих в Україні. Медбрат Д. розбудив 22-річного пацієнта Ф. близько другої ночі. Сказав, що необхідно зробити ін'єкцію, й запросив Ф. у маніпуляційний кабінет. Після ін'єкції Д. попросив хворого зняти брюки й почав умовляти вступити в статевий зв'язок. Злякавшись, Ф. виплигнув у вікно, розбив голову й травмував ноги...

Спочатку на розбиту голову та пошкодженi ноги пацієнта Ф. особливої уваги ніхто не звернув. У журналі спостереження за пацієнтами зазначалося, що «в ніч з 22 на 23 квітня хворий Ф. перебував у стані збудження, бився головою об спинку ліжка й розбив голову». Але через три дні відвідати хворого приїхала мати й, дізнавшись про те, що сталося насправді, написала заяву на ім'я головного лікаря психіатричної клініки Романа Ничипорука. Адміністрація лікарні ухвалила рішення створити комісію під керівництвом заступника головного лікаря О.Мішина й розібратися в ситуації, що склалася. Хірург лікарні, який оглянув Ф., виявив у пацієнта серйозні травми ніг і переломи п'яткових кісток, які, на думку лікарів, хворий міг отримати лише при падінні або стрибку з висоти.

«На наш погляд, поставлений хірургом діагноз є прямим доказом того, що описана в заяві хворого та його матері ситуація дійсно мала місце, — заявив кореспонденту «Дня» Роман Ничипорук. — Людям, які дозволяють собі акти насильства над хворими, не місце в клініці, тому я підписав наказ про звільнення медичного брата Д., а матеріали проведеного розслідування передав до прокуратури Подільського району Києва з проханням порушити проти Д. кримінальну справу».

Цікаво, що колишній працівник клініки Д. звернувся до суду Мінського району Києва. Медбрат вважає, що його звільнили безпідставно, й вимагає відновлення на посаді.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати