Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ручний режим – український внесок в «Енергофорум»

18 травня, 00:00

Увівторок у Києві відкрився регіональний європейський енергетичний форум Світової енергетичної ради «Ринкові перетворення в енергетиці. Перспективи на початок третього тисячоліття».

Серед організаторів цього поважного заходу, що поставив за мету узагальнити світовий досвід розв’язання проблем формування й розвитку ринкових відносин, був нарівні зi згаданою радою і Всеукраїнським енергетичним комітетом також і Кабінет Міністрів України. Однак жоден його представник не удостоїв відкриття форуму своєю присутністю. Правда, серед доповідачів значилася Юлія Тимошенко, а на столі президії стояла табличка з прізвищем віце-прем’єра з паливно-енергетичного комплексу, але потім і ця ознака хоча б «віртуальної» присутності уряду кудись зникла.

Втім, значення форуму й досвіду інших держав для України, котра судомно вирішує проблеми енергетики, важко переоцінити. Напередодні інформагенції повідомили, що підписано указ Президента про приватизацію всіх державних пакетів акцій обленерго. Щоправда, вже після відкриття форуму стало відомо, що робота над указом триває. У зв’язку з цим глава адміністрації Президента Володимир Литвин уточнив, що це пов’язано з прагненням «не припуститися помилок у цьому чутливому й складному питанні».

Цього ж дня в Києві проводилася прес-конференція вже приватизованих обленерго. Голова спостережної ради ВАТ «Львівобленерго», заступник голови ради оптового ринку електроенергії Костянтин Григоришин заявив: «Ми підійшли до регіонального європейського енергофоруму з абсолютно не ринковими позиціями». За його словами, якщо «ціни визначаються в ручному режимі зверху, то говорити про оплату грошовими коштами не доводиться». К. Григоришин наголосив, що Україні загрожує розпад енергосистеми, якщо не буде запроваджено практику прямих договорів між виробниками і постачальниками електроенергії та якщо буде впроваджено модель енергоринку, що була озвучена Ю. Тимошенко. Суть пропонованої нею схеми, на думку К. Григоришина, полягає в «перерозподілі фінансових потоків при ручному управлінні енергетикою віце-прем’єром» (УНІАН).

Цього багатого на події дня Президент України Л. Кучма зустрічався з промисловцями і підприємцями України й Росії. Під час зустрічі заступник міністра оборони Росії Микола Михайлов нагадав, що проблема погашення боргів корпорації ЄЕСУ (раніше нею керувала Ю. Тимошенко) перед Міноборони Росії є «найчутливішим і найпринциповішим питанням» і більш того, «зайшла в глухий кут». На це Президент відповів: «У мене також є бажання, щоб ЄЕСУ віддала ці гроші» ($334 млн.). Що означають ці слова? Агентство Інтерфакс-Україна подало їх під заголовком «Кучма зацікавлений у погашенні заборгованості ЄЕСУ перед Міноборони Росії». Гадаємо, слова Президента не варто сприймати так буквально. Російська сторона повідомила (вказує агентство), що до цього часу ЄЕСУ постачала Росії товари в рахунок погашення боргу, однак через арешт рахунків корпорації Дніпропетровським арбітражним судом постачання припинено.

«День» спробував зв’язатися з керівництвом ЄЕСУ у Дніпропетрвську. Але, як сказали в приймальній, у них саме відбуваються переговори з російською делегацією... Єдине, що вдалося з’ясувати, це те, що ні Олександр Гравець, який був разом з Ю. Тимошенко одним із засновників цієї фірми, ні свекор нинішнього віце-прем’єра Геннадій Тимошенко там уже не працюють. Тож слова Юлії Тимошенко про те, що вона останнім часом не стежить за кредитною історією свого колишнього дітища (хоча за обов’язками своєї нинішньої служби — повинна, бо через борги ЄЕСУ у країни виникають проблеми), можливо, є не такими вже й далекими від істини. Їй досить правильно «керувати» енергоринком і можна бути впевненою, що в Дніпрі все владнається?

Тим часом на форумі звучали солідні доповіді. В кулуарах міністр палива й енергетики Сергій Тулуб, відповідаючи на питання «Дня», доводив журналістам, що Україна морально готова до 100-відсоткової приватизації обленерго. Голова правління Чернігівського обленерго Анатолій Скиба щодо цього нічого сказати не захотів. А ось один із керівників науково-виробничої фірми «Дослідження й розвиток нових енергетичних технологій» Олександр Чечик поскаржився «Дню», що розбрат навколо роботи й майбутнього українського енергоринку буквально блокує будь-які пропозиції, спрямовані на зниження енергоємності енергетики...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати